FACEBOOK

Няма да затварят Стамболийски, Позитано и Алабин заради пешеходната зона

Няма да бъдат затваряни възловите за центъра на София пътни артерии бул. Стамболийски, улиците Позитано и Алабин заради предстоящата да се открие пешеходна зона на бул. Витоша между тях. Те ще я пресичат, независимо дали там, както и в останалите части от основната търговска улица на столицата, ще бъдат положени плочки, вместо асфалта. Това изясни пред 19 минути кметът на София Йорданка Фандъкова.

Експерименталното въвеждане на пешеходната зона се прави заради сигурността на европредседателството. Проектът обаче ще прелее във времето, тъй като предстои международен конкурс за превръщането на района около площад Света Неделя в свободна от автомобили локация за разходка.

Такива планове има още от времето на прословутия бивш главен архитект Диков. Той предвиждаше даже запушването на бул. Стамболийски и пренасяне на целия му трафик от западната към източната част на София по бул. Тодор Александров.

Тази артерия обаче е възтясна, заради импровизираната велоалея и неясно защо находящата се до нея, откъм пътните платна, зона за паркиране. Те на практика водят до изплозваемостта само на платно и половина и образуването на огромни задръствания целодневно в този участък.

По тази причина удвояването на трафика, което би предизвикало затваряне и на бул. Стамболийски изглежда най-меко казано неразумно решение.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267457
16 януари 2019 в 11:090
© sofia.media всички права запазени