FACEBOOK

Нов вид дрога заля пазара

4500 българи се лекуват в метадонови програми

Нов вид дрога заля пазара у нас. Синтетичните канабиноиди са най-новите наркотици, които се разпространяват в България. Те са и един от сериозните проблеми в страната, обясни д-р Александър Панайотов - старши експерт в Националния фокусен център за наркотици и наркомания, цитиран от Дарик.

Синтетичните канабиноиди са химични вещества (съединения), чието действие наподобява активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол (THC).

Ефектите може да наподобяват тези на канабиса, но в повечето случаи рисковете от употребата могат да бъдат много по-големи. Обикновено се продават в растителните смеси за пушене, но не във всички такива е установено тяхното наличие.

Според д-р Панайотов страната ни се нарежда около средното ниво в Европа по употреба на дрога.
Новите наркотици в България най-често са синтетични канабоиди, каза д-р Панайотов и допълни, че почти 90% от новите наркотични вещества на пазара са такива. Той е категоричен, че най-често синтетичната дрога у нас идва от азиатските държави.

По думите му в метадоновите програми в България се лекуват около 4500 души годишно. Д-р Панайотов отбеляза още, че местата, които се откриват намаляват, но се отбелязва повишение на заетостта в тях, т.е. около 80% от местата в програмите са заети.

Нарастват и злоупотребите с метадон, който трябва да бъде използван само с медицинска цел, каза още той.

Етикети:виддроганов

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени