FACEBOOK

Нови 13 трамвая №5, всеки е 4,135 млн.лв.

София избра чешка фирма за доставчик на 13 нови трамвайни мотриси за най-старата линия в града – Петицата, за чиято реконструкция многократно писахме. В рамките на следващите 12 месеца ще бъде ремонтиран с евросредства релсовият път, което не е правено от 30 години. Чисто новите трамваи ще бъдат доставени в същия срок.

Всеки от тях излиза 4 135 050,22 лв. с ДДС. Мотрисите са нископодови, което е задължително условие в ЕС, за да няма пречки за качване на хора в неравностойно положение и майки с деца и техните инвалидни и бебешки колички. Новите трамваи са и напълно безшумни. Те са климатизирани и са с тонирани стъкла, така че ще осигуряват комфорт и в жегите. Досега изцяло подновени са мотрисите само по линия №7 в милионния град.

Общата стойност на поръчката, която чехите спечелиха с 94,22 точки в конкуренцията на поляци, е 44 796 377, 36 лв. без ДДС или 53 755 652, 83 лв. крайна цена.
София сама произвеждаше трамваите си, макар скърцащи и грозни, но според стандартите на своето време, което й спестяваше много разходи и позволяваше цената на билета да бъде само 6 стотинки, наред с ниските котировки на тока.

Дори и след 10 ноември 1989 г. предприятието съществуваше, като последното, което се чу за специализирания завод беше разследването за черна каса срещу директора му Христоско Вретенаров по времето на кмета Борисов (2005 – 2009 г.). В момента огромните халета и прилежащата им площ – апетитна недвижима собственост в южен район на града, пустеят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени