FACEBOOK

Новият главен архитект на София ясен през април

В оспорваната битка се включи и германец

Новият главен архитект на София ще бъде избран след оспорвана надпревара. Кандидатите за овакантения пост на Петър Диков са 15, като сред тях има дори един чужденец – германецът Юрген Порш.
Кметът Йорданка Фандъкова обеща процедурата да върви прозрачно и стегнато, а през април да има избран нов главен архитект. Дотогава временно изпълняващ длъжността ще бъде арх. Бойка Къдрева, която бе част от екипа на Петър Диков.
Крайният срок за подаване на документите изтече в 19,30 ч. в сряда. Веднага след това списъкът беше публикуван на сайта на Столичната община.
Сред кандидатите, както 19' прогнозира преди 2 дни, са архитектът на район Триадица Иван Шишков, арх. Влади Калинов, който отговаря за строителния контрол в София и председателят на Съюза на архитектите арх.Георги Бакалов.
Бившият главен архитект на Благоевград Иван Тунтев също участва в конкурса, както и шефът на дирекция Благоустройство и геозащита в регионалното министерство Иван Несторов. Останалите кандидати са преподаватели и собственици на архитектурни компании.
От вчера започна да тече 7-дневният срок, в който комисията по избора ще провери дали документи на кандидатите отговарят на условията на конкурса.
След това комисията трябва да обяви списъка с допуснатите до участие в следващия кръг.
Съставът на журито все още не е публикуван. По думите на градоначалника комисията ще бъде от 11 или 13 души.
По един представител ще имат двете професионални гилдии на архитектите – камарата и съюза, както и Министерството на регионалното развитие. Общинските съветници ще бъдат четирима, колкото са политическите групи в СОС.
Фандъкова отправи покана и към Инициативния комитет за избора на нов гл. архитект да излъчат свой представител, но те отказаха да участват. Останалите членове са от администрацията на Общината.
С допуснатите кандидати след пресявката ще има интервю и представяне на концепцията пред комисията. Срокът е не по-рано от 14 дни след проверката на документите. Допълнително, без да е изискване на закона, кандидатите ще представят публично концепциите си пред софиянци в сградата на Съюза на архитектите.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени