FACEBOOK

Не са предвидени пари за ваксинация на бежанците

„От всичките милиони за граници и бежанци ( бел. ред. 320 млн. лв. само от ЕС) не е предвиден НИТО ЛЕВ ЗА ВАКСИНАЦИЯ на мигрантите! Огромна част от тях са от райони на военни действия и рискови райони с досег до трупове, заразени и болни хора. Да се оставят част от тези хора свободно да се разхождат из Харманли и София е сериозно длъжностно престъпление! Москов и Бъчварова са напълно наясно с това!”, сигнализира в социалната мрежа бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев.


„Съвсем отговорно като бивш български народен представител, политик, човек с експертиза в сферата на сигурността заявявам, че правителството и особено министрите Бъчварова и Москов проявяват престъпна небрежност, за която ще отговарят”, добави той.
Междувременно стана ясно, че в бежанския лагер в Харманли от месеци върлува краста, но от Агенцията за бежанците и Министерството на здравеопазването крият това. Авторът на Дойче веле Татяна Ваксберг съобщи тази истина. При среща с мигранти тя сама се е убедила , че хората в лагера са покрити от рани заради болестта. Според Ашик Ула - афганистанец, който в някакъв момент е водил по-прецизно преброяване на пострадалите: „25 % от бежанците имат краста”. Те дори не получават нужното лечение, а се мажат с паста за зъби.


Димитър Захариев, изпълняващ длъжността директор на центъра в Харманли, категорично отрича на територията на лагера да има краста: “Опровергавам тази информация.Имахме няколко случая на краста преди 2 месеца, но сега няма нищо подобно”, каза той за Дойче Веле.
Но община Харманли не е била уведомявана от бежанския център за случаи на краста, заяви Дарина Стаматова, която отговаря за връзките с обществеността. “Доколкото знаем, в лагера няма такъв регистриран случай”, добави Стаматова.


Друга картина рисува Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той заяви, че крастата е “едно от регулярно срещаните оплаквания в центъра в Харманли”, пък и ”не само в Харманли”. По думите му, това заболяване се среща предимно, когато броят на настанените надвишава капацитета на съответния лагер. А в момента всички центрове у нас са препълнени.


Източници на Дойче Веле твърдят, че са сигнализирали за начилието на краста както в Министерството на зравеопазването, така и пред ръководството на лагера преди няколко седмици. Няма данни да е извършена проверка или твърденията да са взети насериозно.
Но на 26 септември тази година е обявена обществена поръчка № 750447 на ДАБ за “извършване на дезинсекция, дезинфекция и дератизация” в бежанските центрове. Тя е на стойност от близо 75 000 лева - с 9 000 лева по-скъпа от предишния търг за същата дейност, който е бил обявен през декември 2015-а. Датата, на която е заявена новата поръчка, показва, че едва ли става дума за обичайната ежегодна профилактика и е реално признание за проблема.
И не само това се крие от българския данъкоплатец. Отскоро информацията за това колко бежанци в кой лагер са настанени не фигурира на сайта на ДАБ и вече се предоставя само на експерти, доброволци и правителствени служители.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени