FACEBOOK

Ненаправени 4 млрд.лв.разходи правят излишъка от 2,3 млрд.

Топикономистът Лъчезар Богданов, който подкрепя правителството, направи недотам радостен разрез на преизпълнението на бюджета. Чудесно е, че има бюджетен излишък от 2,3 млрд.лв, но нереализираните капиталови разходи са над 4 млрд. и основно се дължат на неусвоени еврофондове: "Бюджетен излишък за 2017 г.? Идва декември - месецът на голямото харчене.

Въпреки всички опити допълнителни разходи обаче, в които никак не трябва да се съмняваме, изглежда почти невъзможно да се постигне балансиран бюджет към края на годината, както МФ записа в актуализираната само преди месец средносрочна бюджетна прогноза. Към края на ноември излишъкът е 2.3 млрд. лева, преизпълнението дори спрямо прогнозата на правителството от октомври вероятно ще е около 140 млн. лева, а спрямо плана в бюджета - около 1.2 млрд. лева.

Капиталовите разходи (най-вече финансираните с евросредства) при реализирани под 1.7 млрд. до октомври няма да достигнат дори ревизираната прогноза от 4 млрд. лева , и ще са далеч под заложените в плана по бюджета за 2017 г. 6.2 млрд".
Това означава, че неусвояването на еврофондове и ненаправените инвестиции формират бюджетния излишък, а не нарасналите приходи, което бе признато по-рано и от финансовия министър.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Паркът пак е паркинг
15 ноември 2018 в 11:24
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267181
15 ноември 2018 в 11:240
© sofia.media всички права запазени