FACEBOOK

Небостъргачи заемат мястото на изгорелия цирк

Два нови небостъргачи в София ще заемат мястото, на което преди 35 години изгоря куполът на столичния цирк - на ъгъла на бул. Христо Ботев и ул. Позитано. Едната сграда вече се строи и е наполовина готова, а другата сега започва да се изгражда.
Сити тауър ще се издигне на 74,5 м и ще се разположи между КНСБ и площад Македония. А зад проекта стои гръцкият инвеститор и строител ГЕК Терна.

Другата кула с работно име I tower (съкратено от Italian tower) е планирана с височина 106,9 м. Проектът се движи от италианска компания и ще заеме мястото на изгорелия цирк.
Интересен факт е, че за площад Македония още от края на 60-те години на миналия век има градоустройствен проект за група високоетажни сгради. А идеята е на архитектите Лозан Лозанов и Богдан Томалевски.
Когато небостъргачите бъдат завършени площад Македония ще стане единственото място в топцентъра, където ще има високи сгради.


Димитър Борисов04:17 09 Dec 201702
+ 0
- 0
Нека София се превърне в модерен град с високи и красиви небостъргачи.Нали девизът е: расте но не старее.
Димитър Борисов04:13 09 Dec 201701
+ 0
- 0
В цяла София може да се строят небостъргачи,с изключение на пет километра пред пистата на летището. Освен това желателно е и нови квартали да се изграждат с небостъргачи и многоетажни паркинги. Както широки булеварди и на няколко нива транспортни надлези без да се поставя на тях светофар, защото такива простотии се правят само в България. Светофарите правят задръстване затова се правят надлези на много нива. Небостъргачите в София са малки и тези които протестират против тях че пречат за гледката към Витоша, нека разберат че дългите панелни блокове пречат на такава гледка. Защото те са като китайска стена дълги а небостъргачите са по 30 метра.
 

© sofia.media всички права запазени