FACEBOOK

Националната художествена академия засили сътрудничеството си с Китай

Със своята богата история и различни видове нематериални изкуства страните ни имат много какво да обменят

Националните художествени академии на България и Китай ще подпишат споразумение за сътрудничество. Това стана ясно по време на среща днес в галерия „Средец” на Министерството на културата, на която домакини бяха зам.-министрите Амелия Гешева и Румен Димитров. От китайска страна присъстваха г-н Фан Диан – ректор на Китайската централна художествена академия и представители на Академията. В срещата взеха участие и директори на дирекции в МК, ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев, преподаватели в НХА, предава културното министерство.

В началото на разговора зам.-министър Гешева изтъкна, че културата е най-универсалният език и благодарение на него и на действащата програма за сътрудничество между България и Китай в областта на културата, пред страните ни се откриват много възможности за съвместни инициативи. Тя припомни, че това е втора среща само в рамките на месец с представители на изкуствата от азиатската държава. Отново подчерта важността на Декларацията от Ханджу, която бе подписана от министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и на Китай във формат „16+1” през м. септември 2017 г. Зам.-министър Гешева припомни и че през 2019 се навършват 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай – възможност, която страните ни не бива да пропускат за задълбочаване на диалога помежду им, още повече, че тогава град Пловдив ще бъде и Европейска столица на културата.

Зам.-министър Румен Димитров заяви, че със своята богата история и различни видове нематериални изкуства страните ни имат много какво да обменят.

Делегацията от Китайската централна художествена академия също изказа желание за подкрепа на този творчески диалог и изрази мнение, че настъпва нов етап в артистичната комуникация между България и Китай. Ректорът Фан Диан сподели, че българските таланти са винаги добре дошли в Пекин, където вратите на специалната галерия в Императорския дворец в Забранения град са отворени за тях. Като подарък той получи почетния знак на Министерство на културата – „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики.

В края на срещата зам.-министър Гешева още веднъж подчерта, че Националната художествена академия е изключително важна за държавата и благодарение на нея България се представи прекрасно по време на председателството на Съвета на ЕС.

В следващите дни делегацията от Китайската централна художествена академия, която е тук по покана на ректора на НХА проф. Драчев, ще посети Балчик, Варна, Несебър, Велико Търново, Пловдив.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени