FACEBOOK

Нанков: Планира се разширяване на АМ Тракия в участъка София - Пловдив

Тази година ще бъдат довършени 30 км предсрочно от автомагистрала "Струма" и те ще бъдат въведени в експлоатация, тоест ще бъдат открити и ще функционират в рамките на тази година, есента на 2018 година. Това каза в предаването "Денят започва" по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Паралелно с това вървим с тръжните процедури по "Железница". Знаете събитията там от преди 1 година, когато изчезваха документи. Довършваме тази процедура", обясни още Николай Нанков.

По думите му тази година започва строителството на още 30 км. от автомагистрала "Хемус". "Аз съм убеден, че 2018 година ще бъде освен годината на толтаксите, а и на "Хемус", тъй като стартираме реалното, физическо изпълнение на 26 км. 9,3 западна страна от Ябланица до п.в. Боаза до Тетевенския разклон, образно казано.

Проектираме още 50 км. - ще стартираме с тръжните процедури за избор на изпълнители до разклона за Плевен и от източна страна - Белокопитово до Бухово са още 16 км. Стартираме с реалното строителство през 2018 година", отбеляза министър Нанков.

"Правителството планира и разширяване на автомагистрала "Тракия" в участъка София - Пловдив, откъдето само за едно денонощие по Коледните празници 30 000 автомобила са напуснали София. По предписание на Европейската комисия ще се ремонтират и всички опасни тунели по магистралите - "Ечемишка", "Топли дол" и "Траянови врата", каза още регионалният министър.

По думите на министъра, през 2019 г. за леките автомобили винетките трябва да станат електронни, а за ТИР-овете над 3,5 т. ще бъдат въведени толтакси. "Това беше основната логика между другото - освен повечето приходи в бюджета, да обърнем модела и да го направим справедлив и честен за всички български граждани. Да намерим баланс между бизнеса и между обществения интерес, тъй като няма друга страна в Европа, в която пътният сектор да се издържа от собствениците и ползвателите на леки автомобили", каза той.

Относно Програмата за енергийна ефективност министър Наков обяви, че до момента са санирани 996 сгради, одобрени са още 2022, като има 80 сигнала за нередности.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени