FACEBOOK

Наливат и американско ядрено гориво в АЕЦ, може да стане страшно, алармира журналист

"5-ти реактор на АЕЦ Козлодуй започва да гори американско ядрено гориво на Уестингхаус. Ще гори и руско гориво. Този зловещ експеримент с горивото на Уестингхауз може да доведе до аварии с непредвидим изход, съобщават разтревожени наши източници от ядрения сектор", алармира ресорният журналист Нора Стоичкова.

"Замяната на една система за контрол над неутронния поток в руските реактори, работещи с руско ядрено гориво, с определен тип касети, не е проста работа. За да се сменят с американски касети с ядрено гориво трябва да се подмени цялата система за контрол над каналите, по които се движи неутронния поток, иначе очаквайте голяма авария, цитира тя източник, крайно разтревожен, че се готви договор между нашата централа и шведския клон на Уестингхауз. Според всички наши източници договорът даже е на подпис", добавя тя.

Нора отива с камера в Министерството на енергетиката, за да пита вярна ли е тази информация. „След 45 минути чакане, съветничката на министър Теменужка Петкова - Ю. Стайкова слезе при нас, за да отрече категорично, че се подписва договор. Откривала се била процедура, но тя нямало да се обяснява пред нашата камера, защото най-добре от АЕЦ-а да кажат каква е тази процедура, която ще вкара американско ядрено гориво в руските реактори. (Репортажът е излъчен след 20 ч. по ТВ Евроком, в предаването на Васил Василев, Не се страхувай!)

От АЕЦ-а казаха да им изпратим писмено запитването. Щели да ни отговорят, след като преценят.

Първи си изпатиха чехите в АЕЦ Темлин. Раполагам с доклада от чешкия ядрен регулатор, в който се описва как горивото на Уестингхауз е непредвидимо при високите температури, които се развиват в активната зона. Изпатиха си от горивото на Уестингхауз и украинците - повече от 10 регистрирани аварии до днес. От 2012 г. до 2015 г. в Украйна уволниха няколко шефове на ядрения им регулатор, заради това, че съобщаваха за сериозни проблеми при експлоатацията на горивото на Уестингхауз.

Въвеждането в експлоатация на това гориво у нас носи същите рискове, но според някои източници от централата и ние трябва да минем по същия ред като украинците.
На въпроса защо, отсреща ехидно се разхихикаха и казаха, че е заради евродирективата за диверсификация на доставките на ядрено гориво от 2016 г.
Смехът в слушалката стана особено неприятен, когато попитах - а Твел, Росатом - знаят ли, че ние пак подписваме зад гърба им ядрена сделка с американците.
"Ами те, руснаците, никой не ги пита сега!"
"Е, как така!?"

"Ами така! Стефан Гамизов, който е подписал договор с Козлодуй за диверсификация на доставките на ядрено гориво, се разпорежда по този въпрос и край..."
Т.е. договорът за доставка на гориво от Уестингхауз не е съгласуван с Росатом. С подразделение на Росатом преди 3 години министър Теменужка Петкова, Богомил Манчев от Риск Инженеринг, под погледа на руски зам.-министър на правосъдието и 50 тв камери и поне 200 журналисти, включително и от чужбина , подписаха договор за модернизацията на 5 и 6 блок.

Експертите обясняват, че тази модернизация е разчетена на руското подобрено ядрено гориво TVSA 12, за достигане на 104% капацитет на реакторите. Следователно - руснаците са напълно в правото си да разтурят този договор и нашите ПОСЛЕДНИ 2 ядрени блока с евтин ток да бъдат спрени, вместо модернизирани.

Срокът на 5 блок е изтекъл, а на 6-ти реактор - изтича след няколко години.България остава без евтин източник на ток и ще е принудена да внася от други руски централи из Балканите и Европа.

Правителството на Борисов ни прецака пак”, пише Нора Стоичкова.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
© sofia.media всички права запазени