FACEBOOK

Най-болни сме в ЕС и на Балканите

Изпреварени сме от Куба, където заплатата е 30 евро

България е извън първите 56 в световната класация на здравите нации, според класацията на американското издание Блумбърг за 2019 г. Страната ни е на последно място не само в в целия ЕС и на Балканите, но дори е изпреварена от полугладна Куба със средна заплата 30 евро. Класацията подрежда общо169 икономики според фактори, които допринасят за общото здраве. Отреденото 56-то място ни нарежда извън страните, които се смятат за цивилизовани.

Индексът класира страните въз основа на показатели като продължителност на живота, като същевременно отнема точки за рискове като тютюнопушенето и затлъстяването. Вземат се предвид факторите на околната среда, включително достъп до чиста вода и канализация.. Припомняме, че според последните актуални данни на Евростат България е на дъното по продължителност на живот в ЕС. Данните от анализ за различията в средната продължителност на живота по региони в през 2016 г. сочат, че при средна средни стойности за ЕС от 81 години у нас цифрата е 74.9.

В цялата класация Испания се класира на първо място и се оказва най-здрава страна, като се издига от шесто до първо място, побеждавайки Италия. Страната има най-високата продължителност на живота сред народите на ЕС, като следва само Япония и Швейцария в световен мащаб, показват данните на ООН. Предвижда се до 2040 г. Испания да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария, според Института за измерване и оценка на здравето във Вашингтон.

Освен Испания и Италия още четири европейски страни са сред първите 10 в индекса: Исландия (на трето място), Швейцария (на пето място), Швеция (на шесто) и Норвегия (девето). В първата десетка са още Япония, Австралия, Сингапур и Израел. Япония е с три места напред в класацията, като задмина Сингапур, който пада до осмо място. Австралия и Израел са съответно на седмо и десето място. САЩ са чак на 35-то място, като сред най-развитите страни в света те са най-назад. Русия е класирана на 95-то място.

Отличната здравна система на Испания също е фактор страната да заема първото място в класацията на Блумбърг. В същото време здравеопазването в България системно е в дъното на европейска класация за ефективността на здравните системи в Европа според Европейския индекс на здравния потребител (Euro Health Consumer Index (EHCI). Освен проблеми с материалната база и липсата на специалисти, все по-честите стават и икономиите от страна на НЗОК, които допринсят за такава незавидна картина.

Средиземноморската диета отчасти е отговорна за високото класиране на Испания в списъка, смятат експертите. България обаче е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене.

Изследователите изтъкват, че хранителните навици могат да предоставят ключ за разгадаването на причините за равнището на здраве, на което се радват хората в Испания и Италия, тъй като "средиземноморската диета, допълнена със зехтин или ядки, води до по-ниско равнище на сърдечносъдови събития, отколкото при диета с намалено съдържание на мазнини", според изследване, проведено от Медицинския университет в Навара.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени