FACEBOOK

Над 80% от културните събития са в София

Докато Пловдив се гордее с титлата Европейска столица на културата и харчи по тази линия парите на българските данъкоплатци като за световно, София не е просто културната столица на България, а е почти 100-процентов монополист на фронта на изкуството. Над 80% от всички арт прояви в страната се организират именно в нашия град, сочи безпристрастната статистика.

Огромна роля за това има и Столичната община, която активно подпомага не само собствените си културни институции – театрите, галериите, библиотеките, които са нейно притежание, но и частни проекти.
Ето и точните данни на заместник-кмета по образование, наука, култура, спорт и туризъм д-р Тодор Чобанов. С подкрепата на кметството през 2018 г. до публиката са осъществени:

23 фестивала
201 театрални постановки
203 концерта
92 изложби
71 танцови и балетни спектакъла
486 кинопрожекции
8 нови филма
5 нови книги, едно списание и един вестник
4 резидентски програми с много участници от сферата на литературата, визуалните изкуства и танца
11 артистични конкурса

Д-р Чобанов припомня още: „Под егидата на Столичната община през 2018 г. чествахме 33 годишнини на бележити дати и личности. Организирахме 12 спектакъла и празници сред българите в Западните покрайнини.

20 000 екземпляра от Арт Плана с културната програма на София отидоха при гостите на председателството на Съвета на Европа, което се проведе в милионния град и „от европейска столица го превърна за 6 месеца в столица на Европа”, както сполучливо го формулира кметът Фандъкова.

Именно нейна, преди повече от 10 години, когато беше ресорен заместник-кмет е идеята за Програма Култура на Столичната община. Тя финансира през 2018 г. 126 проекта не само в изкуствата, но и в науката. Над 3 500 000 лв. е финансова подкрепа за културата на София чрез програмите Култура и Календар на културните събития.

Вместо едно – едничко откриване, както стана в Пловдив, с тях бяха финансирани 90 събития, припомня д-р Чобанов.
250 000 лв. са средствата за култура, които отделно са инвестирали в арт прояви столичните райони.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени