FACEBOOK

Над 450 бона глоби за боклук, кола в тревата и нерегистрирано куче

Глоби за 453 363 лв. са отнесли софиянци за хвърлени боклуци на земята, паркирана кола в тревата и нерегистрирано куче, сочи финансовият отчет на Столичния инспекторат от януари до ноември 2016 г., цитиран от Монитор.

Гражданите доброволно са платили едва 38 310 лв. Чак след образуване на изпълнително производство по Наказателните постановления в сметката на Столичната община са постъпили още 17 744 лв. Отделно са санкционирани 48 731 човека с констативен протокол, а на 5763 са написани актове. Фирмите, които чистят града пък са отнесли глоби за 99 273 лв.

Сред най-честите нарушения са разлепването на афиши, плакати, листовки и некролози на непредвидени за целта места като лампи, кофи за боклук, фасади на сгради, огради и дървета.

Освен това глоби са писани и за замърсяването и изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци на местата за обществено ползване. Софиянци са изкоренявали и цветя, дървесни видове и чупили клоните им, както и газенето на обособените тревни площи. В списъка с нарушения е и писането и драскането по сградните фасади, оградите и по пътните съоръжения.

От началото на силния сняг над 300 собственици на сгради и магазини са отнесли глоби, защото не са почистила леда пред блока. Над 1,89 млн. лв. са платили търговците за сергии и кръчмарите за масите си на открито. Инспекторите всеки ден обикалят и глобяват за превишаването на заплатената предварително площ, на която да се разположи стоката. Строителите пък са дали 153 933 лв., защото са ползвали тротоар или друг вид общинска собственост.

Общо 88 084 софиянци са алармирали за проблем в града, като средно на ден валят по 264 сигнала. Най-често жалбите са подавани до денонощния телефон на Столичния инспекторат - 02/987 55 55.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени