FACEBOOK

Над 100 000 луковици в цветните фигури в София за европредседателството

Цветна фигура с площ от половин декар с логото на българското Председателство на ЕС ще посреща гостите още от летището

Над 100 000 цветни луковици, над 5000 вечнозелени храсти и 30 японски вишни са част от четирите тематични цветни фигури, посветени на Председателството на Съвета на ЕС. Фигурите са разположени на ключови места в Столицата, като се очаква да разцъфнат още през ранната пролет, предава пресслужбата на Столична община.

Цветна фигура с площ от половин декар с логото на българското Председателство на ЕС ще посреща гостите още от летището. За изработката й са засадени 2 800 корена вечнозелени и листопадни храсти (туя, смрика, кисел.трън, пт.грозде, лавровишна, спирея, хибискус) и над 7000 броя цветя (виола, сантолина).

30-те японски вишни вече са засадени в близост до детелината на бул. „България“ и Околовръстния път. Освен тях, в тревните площи са засадени 86 000 луковици на лалета, подредени в разноцветни фигури.

Покрай НДК, в тревната площ на ъгъла на бул. „Евлоги и Хрсито Георгиеви“ и бул. „Фритьов Нансен“ са проектирани и засадени изцяло нови цветни фигури. За аранжировката им са подбрани 450 бр. вечнозелени храсти и над 12 000 цветя – теменужки и лалета.

По-рано есента беше завършен и първият такт от „Одата на радостта“, който се намира в градинката срещу парк Дружба. За оформлението му са използвани 2500 бр. вечнозелени храсти (смрика, кисел.трън, лоницера, лавровишна) и 550 бр. листопадни храсти (спирея). Освен него, със съдействието на посолството на Нидерландия в България, от южната страна на НДК беше създадена и цветна мозайка от различни цветове луковици на лалета и мускари. Общата площ на фигурата е 140 кв.м. и в нея са засадени над 37 000 бр. луковици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени