FACEBOOK

НЗОК: Ситуацията с болниците ще се стабилизира през второто тримесечие

Докато бюджетът е същият, ние няма откъде допълнително да финансираме тази дейност

Няма да останат болници без пари. Това заяви в ефира на бТВ подуправителят на Здравната каса д-р Димитър Петров. По думите му около 20 юни ще има заседание на Надзорния съвет и се очаква буфер.

"Всички резерви, които се очертават, ще бъдат разпределени там, където е отчетена надлимитна спешност", каза д-р Петров. Той прогнозира, че за второто тримесечие ситуацията ще се стабилизира.

Касата е разпределила това, което е договорено в бюджета и Националния рамков договор, който е подписан с Лекарския съюз, изтъкна още подуправителят на НЗОК. „Догорили сме 137,2 млн. лв. месечно за болниците. При разпределението обаче има заложен буфер от 3%, който е около 4 милиона и не е даден предварително в бюджетите на болниците. Те ще го усвоят, но не го виждат. Така че остават около 133 милиона”, посочи той.

„В тези 133 милиона има т. нар. дейности, които не са в никакви лимити, плащаме ги толкова, колкото са извършват – там са химиотерапията, лъчелечението, ражданията, дейностите по новородените, хемодиализата, интензивните грижи. Тези дейности нарастват главно по отношение на химиотерапията и лъчелечението – от 30 са станали 35 милиона, поради което другата компонента от 107 милиона е намаляла на около 101-102”, обясни д-р Петров. Той не приема критиките, че Касата се държи неадекватно.

„Докато бюджетът е същият, ние няма откъде допълнително да финансираме тази дейност. Освен това тези стойности са договорени с Лекарския съюз”, изтъкна д-р Петров.

източник: sofiautre.bg

Етикети:НЗОК

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268126
© sofia.media всички права запазени