FACEBOOK

НДК обяви топ номинациите за наградата ”Перото”

Националният дворец на културата обявява краткия списък с номинации за литературната награда "Перото"-2016 за принос към българския литературен контекст.
За втора поредна година Литературният клуб "Перото" ще връчи годишните си награди. Този път датата е 16 септември, когато "Перото" празнува и своя първи рожден ден, съобщиха от НДК.

Награда "Перото" ще получат творци, избрани сред номинираните в пет категории: "Превод от български на чужд език", "Проза", "Поезия", "Детска литература" и "Дебют". Ще бъде връчена и награда за цялостен принос.

В категорията "Превод от български на чужд език" номинирани са Ксения Банович - за преводите й на хърватски език на "18 на сто сиво" на Захари Карабашлиев, "Алкивиад Велики" и "Случаят Джем" на Вера Мутафчиева; Давид Бернщайн - за превода му на чешки език на "Майките" на Теодора Димова; Виктория Димитрова Попова - за превода й на немски език на "Алкохол" на Калин Терзийски и на "Деград" на Васил Георгиев.

От поезията в краткия списък попадат Цочо Бояджиев - "Книга за ирониите и опрощенията" - Издателство за поезия "ДА"; Георги Господинов - "Там, където не сме" - Издателска къща "Жанет 45"; Надежда Радулова - "Когато заспят" - Издателска къща "Жанет 45".

При прозата номинирани са Деян Енев за "Мария" и "Гризли" - Издателство "Рива"; Ангел Игов за "Кротките" - Издателска къща "Жанет 45"; Александър Секулов за "Скитникът и синовете" - Издателство "Сиела".

В категорията "Детска литература" попадат Сотир Гелев (автор) и Пенко Гелев (илюстратор) за "Илийчо, Август и седемте джуджета" на Издателство "Ентусиаст"; Рая Господинова и Георги Господинов (оформление: Яна Левиева) за "Сватби на животни и неща" от Издателска къща "Жанет 45"; Зорница Христова (автор) и Юлиан Табаков (илюстратор) за "Блок 4" от Издателство "Точица".

За дебюта си са номинирани Георги Бърдаров за "Аз още броя дните" - Издателство "Сиела"; Йордан Славейков за "Последна стъпка" - Издателска къща "Жанет 45"; Соня Тодорова - "Перлите на Ади Ландау" - Издателство "Колибри"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени