FACEBOOK

НАП ни рови в здравните картони през касовите апарати

Софтуер ще позволи на НАП да вижда цялата ни медицинска история, пише Капитал. Данъчните ще могат по всяко време да получават информация за това кой пациент къде е бил прегледан, в коя болница лежи, какви лекарства пие, което медиците смятат за недопустимо нарушаване на лекарската тайна.

В случай, че наредбата за касовите апарати не се промени, то до есен това ще е факт.
Причината е, че според новата наредба за касовите апарати медицинският софтуер, в който се записват тези данни, се приравнява на софтуер, който да следи продажбите в търговските обекти. Формално при лекарите продажбите са прегледи, изследвания и лечение на пациенти, а софтуерът на компютрите им трябва да бъде надграден така, че да предава данните в почти реално време към НАП.

Ако касовите апарати бъдат вързани със сегашния медицински софтуер, те трябва да напечатат не само, че пациентът е прегледан, но и имената и здравословното му състояние, защото продажбите при лекарите са персонализирани, обясняват представители на асоциациите в сектора.

Друг куриоз е, че ако за срок от 24 часа няма интернет, сървърът се срине или програмата не работи, търговският обект трябва да спре работа. Предвид системните сривове на административни електронни системи, това е много вероятно, а значи пациентите могат да се окажат без лекарска помощ. Има опция да се издават касови бележки от кочани, но не е ясно при подобен срив дали няма да бъде засегната функционалността на цялата система.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени