FACEBOOK

НАП-София събрала близо 83 млн.лв. от ревизии

Над 3 000 ревизии са приключени от НАП-София от януари 2016 г. За седемте месеца са събрани близо 83 млн. лева от ревизионни актове.

Това съобщават в пресинформация от приходното ведомство. Извършени са 26 електронни ревизии, при които са установени задължения в размер на над 2 млн. лв.

Най-често срещаното нарушение е манипулиране на базата данни на търговския софтуер с цел укриване на обороти и неплащане на данъци, са установили ревизорите.

В обхвата на проверките попадат задължени лица, които се занимават с онлайн търговия, и такива, използващи информационна система за отчитане на продажбите, посочват от НАП.

Анализът на база оперативни проверки и ревизии показва, че фискалната дисциплина като цяло се повишава, но остава една група данъкоплатци, които целенасочено ощетяват бюджета, се казва в информацията.

Прилаганите схеми за злоупотреба, основно с ДДС, непрекъснато се усъвършенстват и се налага да се извършват все по голям брой действия, за да се предотвратяват, се допълва в съобщението.

Част от мерките, които се прилагат, са ревизиите за установяване на отговорност на трети лица. Приходната агенция активно работи и за пресичане на опитите за източване на ДДС чрез фиктивни покупко-продажби на имущество на завишени цени.

Например, имот на реална стойност 100 хил.лв. се продава за 400 хил.лв., продавачът не внася дължимия данък, а купувачът заявява пред НАП искане за възстановяване на ДДС.

Съветът на данъчните към бизнеса е преди реализирането на сделки за значителни суми да проверят в сайта на НАП /http://www.nap.bg/page?id=439/ дали партньорът е регистриран по ДДС в публичния бюлетин по ДДС и дали не е включен в списъка на длъжниците и издирваните от НАП лица.

Етикети:НАПревизии

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени