FACEBOOK

Московски: Процедурата за концесия на Летище „София“ ще стартира септември

Московски каза, че ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура

Надявам се процедурата за концесионирането на Летище „София“ да стартира през септември т.г. Това обяви пред журналисти днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от БТА. Той участва в Дванадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017“ в столицата.

Московски информира, че вчера са се състояли разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. "И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект", каза министърът.

"Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи – финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура", посочи той.

Министър Московски каза, че ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера. "Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ", припомни той.

Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера.

"От днес роумингът отпада и на практика ще ползваме националния си тарифен план, където и да сме, ако не сме в отворена опция", коментира още в отговор на въпрос Ивайло Московски.

"Към регламента са се присъединили Норвегия и Исландия", посочи той. Московски подчерта, че процесът по отпадане на роуминга е бил изключително сложен и за него трябва да се отдаде дължимото на Европейската комисия.

"Операторите нямаха голям интерес от това, но в крайна сметка надделя интересът на европейските граждани и в частност този на българските", коментира министърът.

Източник: bulgariautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени