FACEBOOK

Мораториумът върху нови лекарства наказва болните

„Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват сегашното положение и лишават от надежда за живот български граждани. Особено в случаите, в които те разчитат единствено на новите лекарства”.

Това каза пред БНТ обмдусманът Мая Манолова. "Някой не иска да има контрол, затова се вземат лесни решения, при които сметката се плаща от пациентите, а не от онези, които злоупотребяват. Мораториумът не е контрол, защо трябва да се наказват болните", попита тя.

Манолова поясни, че всички знаят за съществуването на злоупотреби във фармацевтичния бизнес, но призова за по-цивилизовано решение на проблема, а не с моратируим върху въвеждането на нови лекарства. По думите ѝ с мораториума ще се спестят 2,5 на сто от средствата, които НЗОК дава за лекарства, но така ще се лишат много хора от надежда за живот и ще пострадат общинските болници.

Часове по-късно Манолова се разплака по време на заседание на социалната комисия в парламента. Депутатите от тази комисия отхвърлиха предложенията й за ремонт на КТ, които дават възможност хиляди работници от фалирали фирми да си получат заплатите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени