FACEBOOK

Младост е най-развит, Люлин е 19-и, Банкя на опашката, най-бедни са в Надежда

Столичният район Младост се оказва с най-голямо икономическо значение за София. Приходите на компаниите, базирани там, имат най-голям дял в столичната икономика. Същевременно районът води и по ефективност на бизнеса – там постъпленията на един служител са най-високи. В Младост са концентрирани и индустрии с висока добавена стойност, доходите на живеещите в района са над средните за София, делът на хората с висше образование също е голям.

Вечната конкуренция на Младост и най-големият столичен район Люлин е едва 19-и по развитие. По-лоша е и образователната структура на населението, а доходите изостават спрямо районите, в които е концентрирана софийската икономика.
Последен в подреждането на столичните райони, независимо, че преди 14 г. най-видният му син стана кмет, а преди 10 – премиер на България, е Банкя.

Данните са от поредното изследване на Визия за София, което е обобщение на данни на НСИ, НАП, МВР, КАТ и Столичната община.

Лозенец, Триадица, Възраждане и Средец следват водача Младост в генералното класиране по райони. Кремиковци, Красна поляна, Връбница и Нови Искър пък са предшестващите оставача Банкя в дъното на таблицата. Също както в България, и в София Северозападът е най-западналата част.

По данни на НСИ за 2016 г., приходите, генерирани от компании с обект на дейност в Столичната община, са близо 110 млрд. лв. от 117 000 фирми. Те са се увеличили с 15 на сто спрямо 2013 г. и с 28% спрямо 2010 г.

Младост отново е лидер с дял от 13% от приходите за общината и ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г. Обяснението за голямата концентрация на компании, при това от сектори с висока добавена стойност като информационните технологии, е концентрираните много офиси в района. Там се намира Бизнес парк София, освен това през последните години в района на бул. Цариградско шосе също бяха построени големи нови офиссгради.

Напълно логично е на този фон, че жителите на Младост са нараснали с 14% спрямо 2010 г., а увеличението е над средното за столицата. Най-голямо е увеличението на броя на децата от 0 до 9 години – със 77%.

Друг добре развиващ се икономически район е Витоша. Приходите на базираните там компании са се увеличили двойно спрямо 2010 г. Районът се откроява и с най-голямо разнообразие на икономически дейности. Населението на Витоша, в който влизат и Драгалевци, Симеоново, Бояна, част от Манастирски ливади, Павлово и Бъкстон, е нараснало с 42 на сто за 6 години. Децата до 9 години са се увеличили двойно.

Люлин генерира едва 2% от приходите на компаниите в Столичната община и отбелязва 27% срив спрямо 2010 година.
Общият доход на жителите в Столична община, деклариран в НАП за 2017 година, възлиза на 11 млрд. лв., т.е. средният месечен доход е под 1000 лв., въпреки че статистически се води 1312 лв.

Най-малко пари изкарват в Надежда и Нови Искър - с 31% под средното за столицата, Люлин с – 23%.

Като показател за икономическото развитие в анализа се използват и данните за регистрираните коли по райони, като общо за града са 1.3 млн. (2016 г.) или горе-долу по автомобил на всеки гражданин.

Най-малко спрямо броя на населението има в район Студентски - една кола със софийска регистрация се пада на 5.9 души. Най-много коли спрямо броя на населението има в най-престижните райони: Изгрев, Лозенец, Оборище, Триадица и Средец.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени