FACEBOOK

Миков: Нестабилността в правителството обхваща цялата страна

БСП не може да бъде изкушена с министерски постове на принципа „да бъдат изгонени едни, за да седнат други“
„Все повече се задълбочават противоречията вътре в управляващото мнозинство. Това води до политическа нестабилност вътре в него, но тя се разпространява и в управлението на цялата държава”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от парламентарната трибуна. Той припомни, че три месеца вече партиите от управляващото мнозинство се мъчат да постигнат споразумение, за да може гражданите на България да знаят върху какви принципи и цели се изгражда днешното управление. „Безпределно ясно е, че то се гради само на сделки, на бизнес, а сега с намаляването на обществените поръчки и тяхното спиране, живителната му влага все повече ще намалява”, заяви лидерът на левицата. Според него дори и тези, които са подкрепили партиите от днешното управляващо мнозинство, вече не приемат неговата представителност.

Миков обясни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е последователна опозиция, но не като самоцел. „Ние няма да допуснем да бъдем въвличани в политически комбинации, чиято единствена цел е укрепване на днешното нестабилно състояние на управляващото мнозинство и на правителството в частност, защото такова укрепване не е в полза на българските граждани", заяви лидерът на левицата. Той поясни, че това няма да е в полза на здравеопазването, на майките с децата, на пенсионерите, на демографската перспектива на България, която става все по-трагична.
Михаил Миков бе категоричен, че никакви министерски постове, каквито в момента се наблюдават в подкрепящите правителството служби на принципа „да бъдат изгонени едни, за да седнат други“, няма да изкушат БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

ГЕРБ призна провала си в президентската институция и не само

Миков заяви, че ГЕРБ е признала провала си в президентската институция с ясното заявление, че тази президентска двойка няма да бъде подкрепена на следващи президентски избори. Той подчерта, че Плевнелиев е държавният глава, който по времето на мандата си е прокарвал политиката на една партия - ПП ГЕРБ, воювал е с правителството на Орешарски, върнал е закона за бюджета – прецедент в новата ни история, върнал е закона за монополите, за да защити големите търговски вериги. Соцлидерът заяви, че въпреки това, днес ГЕРБ казва, че няма да подкрепи него и вицепрезидента за следващ мандат.
Миков обясни, че примери за провала на ГЕРБ са и тежкият доклад на ЕК, липсата на действия срещу демографската катастрофа, нарастването на дълговете на общините, както и това, че правителството спешно, тихо и тайно отменя всички онези решения, които бяха представени като здравна реформа, и липсата на резултати от широко тиражираните като реформа промени в социалното осигуряване.
„В тази обстановка все повече се подменят основни принципи на конституционно функциониране на държавата. Все повече нестабилността в управляващата коалиция изкарва на преден план едноличните решения на министър председателя”, заяви Миков и подчерта, че от всичко това губят парламентарната демокрация, Народното събрание и политическите партии, които са ангажирани в аритметичното мнозинство за подкрепа на проваленото правителство. Според него всичко това се превръща в заплаха за нормалното функциониране на републиката.

Пълният текст на декларацията:
Уважаеми г-н председател,
Уважаема г-жо министър,
Уважаеми народни представители,
Все повече се задълбочават противоречията вътре в управляващото мнозинство. Това води до политическа нестабилност вътре в управляващото мнозинство, но тази политическа нестабилност се разпространява и в управлението на цялата държава.
Трети месец партиите от управляващото мнозинство се мъчат да постигнат някакво споразумение, за да може и гражданите на България, които са гласували за тях, а и тези, които не са гласували – да знаят, върху какви принципи и цели се изгражда днешното управление. Защото, иначе е безпределно ясно, че то се гради само на сделки, на бизнес, а сега с намаляването на обществените поръчки и тяхното спиране – живителната му влага все повече ще намалява. Очевидно е, че невъзможността да се постигне споразумение е част от онази проекция на неполитически интереси в управлението на държавата, неполитически интереси, които са част от роенето в дясно, което извън парламента се случва и като създаване на нови проекти и формации. Защото, дори и тези, които са подкрепили партиите от днешното управляващо мнозинство, вече не приемат неговата представителност.
Тези дни стана ясно, че ГЕРБ призна провала си в президентската институция, с ясното заявление, че тази президентска двойка няма да бъде подкрепена на следващи президентски избори. Но някак мимоходом, някак скришно, някак уважавайки държавния глава, който по времето на мандата си прокарваше политиката на една партия – ПП ГЕРБ. Той воюваше с правителството на Орешарски, върна закона за бюджета – прецедент в новата ни история, върна закона за монополите, за да защити големите търговски вериги, а днес ГЕРБ казват, че няма да подкрепят него и вицепрезидента за следващ мандат.
Уважаеми народни представители,
Тези дни излезе и докладът на ЕК, който е изключително тежък за България, който прехвърля България от втората в петата група с рисковете за макроикономически дисбаланси, който очертава проблемите на бедността, безработицата, на ограниченията в достъпа, като изключително тежки и кризисни, който обръща специално внимание на проблемите с демографията и демографската катастрофа, която се развива в България по време на управлението на ГЕРБ, на втория кабинет „Борисов”.
Фактите са ясни, ние сме ги споменавали многократно. Вместо решителни действия срещу демографската катастрофа, правителството на Бойко Борисов, мнозинството по всякакъв начин отклонява законодателните инициативи на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, насочени към ангажирана държавна политика към раждането и отглеждането на деца.
Преди десетина дни отново беше отхвърлен нашият законопроект, с който се предвижда изравняване на помощите за отглеждане на дете с минималната работна заплата. В същото време растат дълговете на общините. Най-големите длъжници са общините, които вече няколко мандата се управляват от ГЕРБ – София, Пловдив, Варна, Бургас. Генерираните дългове надминават 1,2 млрд. лв., които също ще бъдат плащани не само от живеещите в тези общини, чрез увеличаване на таксата смет, разходите за вода и други комунални такси, но и от всички български граждани, защото този огромен дълг се натрупва върху всички български граждани.
Уважаеми народни представители,
В здравеопазването сме свидетели, че правителството спешно, тихо и тайно отменя всички онези решения, които бяха представени като реформа, които удряха директно българския гражданин и конституционното му право да получи здравеопазване, безплатно и достъпно, тогава, когато той е бил редовен и е изплащал здравноосигурителните си вноски. Всичко това вече е история, въпреки хвалбите за мощно провежданата здравна реформа.
В областта на социалното осигуряване е очевидно, че широко тиражираните като реформа промени в социалното осигуряване не доведоха до нищо. Напротив, за миналата година разходите на НОИ са увеличени с милиони. Вместо ефектите, които се обещаваха при увеличаването на възрастта за пенсиониране, се получи точно обратното – увеличаване на разходите на НОИ.

Голямата част от българските граждани, които днес нямат работа, ще трябва да чакат до 68 години, за да се пенсионират. Такъв тип законодателни решение, не са никаква реформа.
Уважаеми народни представители,
В тази обстановка все повече се подменят основни принципи на конституционно функциониране на държавата. Все повече нестабилността в управляващата коалиция изкарва на преден план едноличните решения на министър председателя. Той спира обществени поръчки, спира закони и инициира промени в току-що приети закони, но всичко това губи парламентарната демокрация, губи Народното събрание, губят най-много политическите партии, които са ангажирани в аритметичното мнозинство за подкрепа на проваленото правителство.
Ако тази линия продължи, рисковете пред едноличната власт в България се засилват в условия на икономически недоимък, на бедност, на маргинализация, на промени в образованието, хаосът в управлението и едноличните решения, които днес подкрепят къмпингуването, утре отменят къмпингуването, днес пускат обществените поръчки, утре ги спират, се превръщат в заплаха за нормалното функциониране на републиката.
Уважаеми народни представители,
Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сме били последователна опозиция. Опозиция не като самоцел, подкрепяли сме редица решения, които смятаме, че са разумни и които са в полза на държава. Но ние няма да допуснем да бъдем въвличани в политически комбинации, чиято единствена цел е укрепване на днешното нестабилно състояние на управляващото мнозинство и на правителството в частност, защото такова укрепване не е в полза на българските граждани, не е в полза на здравеопазването, на майките с децата, не е в полза на пенсионерите, не е в полза на демографската перспектива на България, която става все по-трагична.
Ще продължим да бъдем последователна опозиция, тогава, когато се поставят десни решения, насочени срещу интересите на по-голяма част от българските граждани. Никакви изкушения за министерски постове, каквито в момента се наблюдават в подкрепящите правителството служби – да бъдат изгонени едни, за да седнат други, не могат да изкушат БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени