FACEBOOK

Мигрантите тръгват през България, предупреждават от Германия


Новият път за масовия мигрантски поток се пренасочва към България през нейната граница с Гърция и Турция, вместо както досега да тече предимно през Западните Балкани (Македония и Сърбия). Това е основното предупреждение в доклад от тази седмица на немската фондация Фридрих Еберт, който е бил обсъждан и на срещата на върха на ЕС в четвъртък, пише EurActiv. 19' напомня, че от септември миналата година се говори за недовършени 9 км от граничната ни ограда, която обаче е само с Турция, не и с Гърция, а заместник-министър, занимавал се с нея, разкри пред вестника преди месец, че на практика към края на май не са били довършени 20 км. Освен, че камерите не работят, т.е. тя е лесно и безнаказано преодолима от пожелалите да го сторят, няма никаква ограда, за разлика от това как тя се прави в Прибалтика например, през реките.

За разлика от досегашното положение, когато пресичайки Гърция и Македония, мигрантите стояха в сърбия, с промяната на основния им път, сега ще остават в България, тъй като държавите по-северно и по-западно от Балканите вече са закрити за пришълците, цитира EurActiv 26-страничния доклад на авторитетната фондация от Германия. В него се привеждат данни от края на 2016 г., когато в Сърбия е имало 6232 търсачи на убежище, а в България - 5534, докато тогавашният кабинет Борисов 2 обясняваше, че нямали и 2000. Прогнозата е, че в нашата страна те ще се увеличават. От Фридрих Еберт са категорични, че Унгария играе ролята на спирачка по пътя за навлизане на мигранти - било то Сърбия, Хърватия или Румъния ( но от последната страна поради слабия засега натиск той е нищожен). Тя пък действа като преден пост за охраната на Австрия, а оттам на Германия (б.р. където по данни на експерта по сигурност и професор Николай Радулов реалното число на бежанците и мигрантите наближава 4 000 000 души).

"България и не-членовете на ЕС Македония и Сърбия намират себе си, хванати в капан с мигранти, които всъщност не искат да остават там", пише в доклада, цитиран от EurActiv.

Асосиейтед прес предаде, че на среща в Прага между представители на военните ведомства на Централноевропейските държави са издигнати гласове за тясно сътрудничество за удържане на мигрантския натист по всички възможни начини, включително с въоръжени сили.

Страните (всичките части от приключилата преди точно век Хабсбургска империя) Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словакия и Словения са създали групировка, наречена Централноевропейско Военно Сътрудничество, което искат да стане модел за целия ЕС. Сред основните цели на групировката е да насочи мигрантите, търсщи убежище в Съюза, да го изчакват в центрове извън техния блок.

Министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскозил бе цитиран да казва след срещата, че неговата страна приготвя "детализиран план за действие" за сътрудничество на Шесторката с участието на армиите на всички страни от бившата империя с център Виена и сегашни членки на ЕС, които ще упражняват конкретното изтласкване на имгранти през следващите няколко месеца.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени