FACEBOOK

Методи Лалов: Кандидатурата на Гешев е абсолютно неприемлива

"В рамките на тази Конституция - така, както тя урежда съдебната власт, и в рамките на това законодателство, особено което се произвежда през последните години, не само че нещата не могат да бъдат подобрени, но съдебната система все повече върви към своята гибел". Това каза пред БНР бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който обяви, че напуска съдебната система. Той е подал молбата до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде освободен като съдия от 2 септември. Той уточни: "Направил съм своя избор и посоката, която следвам, е ясна. Може би няма бивш юрист и бивш правист, след няколко седмици ще мога да кажа как е като бивш съдия".

Според Лалов кадровото израстване на магистратите в България е изключително формално и несправедливо: "Като започнем от това, че има неравномерна натовареност - има съдилища, които се задъхват, за сметка на други, където комфортът на работа е невероятен и даже съществуването им се поставя под въпрос - толкова е ниска заетостта. Като преминем през това, че трябва да работят компетентни и мотивирани съдии, а да не се настанява чиновническият дух в магистрата. Това не може да се помени без промяна в Конституцията и законите. Това е връзката между съдебната система и политиката".

Методи Лалов заяви в предаването "12+4" по програма "Хоризонт", че е готов в подходящо време да се занимава и с политическа дейност, така че да се направи необходимата промяна в системата: "Първо трябва да приключа с работата си в Районния съд, а след това мога да дам цялата си активност в тази посока. ... Наясно съм какво искам да правя, но трябват съмишленици, с които да се работи в екип".

Според магистрата е рано да се говори за включването му в местните избори: "Желанието ми е да бъда активен, а тази активност може да добие различни форами. Трудно е да дам ясен отговор днес".

Лалов прогнозира, че дори Иван Гешев да не бъде избран за главен прокурор, той ще бъде заменен от човек, избран от същите хора, които са харесали Гешев: "В най-добрият случай ще сменят публичния образ с друг, но няма да има съществена промяна в отношението към правото и в разбирането за това как трябва да работи прокуратурата. При този ВСС, който е избран непрозрачно и се доминира от политическите сили, промяна е невъзможна. ... Няма да имаме добър главен прокурор при тази обстановка в съдебната власт. ... От моя гледна точка кандидатурата на зам. главния прокурор Иван Гешев е абсолютно неприемлива - от неговите изказвания, поведение и ако щете, от неговата биография".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени