FACEBOOK

Мая: Ще се боря за кмет, ако ме вбесят

Аргументите – твърде скъпо е и има риск изборите да бъдат провалени

Манолова обясни, че решението да има 6000 машини за местния вот през есента е било взето преди 4 месеца. По думите ѝ, аргументите, че е скъпо и се допускат грешки в протоколите – са били известни още тогава.

„Какво се промени? Какво накара управляващите и ЦИК да сменят своята позиция и да се откажат от машинното гласуване. „Скъпа играчка” за местните избори, но не е скъпа за следващите президентски избори. Това предлагат хората на г-н Дончев. За него е скъпа играчка за местните и парламентарните, но не е „скъпа играчка” за президентските и евроизборите”, коментира омбудсманът.

По данни на ЦИК един глас, пуснат през машина е струвал 59 лв., а с хартиена бюлетина 0,77 лв.

„Той можеше да струва и 159 лв., защото ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която те се купуват. Попитах още при олевяването на поръчката: „Защо за 9 млн. лв. се наемат 3000 машини”. Отговор нямаше. Собственикът на фирмата, който е спечелил поръчката призна, че цената на наема представлява 70% от цената на машината”, посочи Мая Манолова и допълни, че други години машините са наемани на цена до 1800 лв.

Омбудсманът заяви, че ЦИК са издали методическите указания за попълване на протоколите едва 4 дни преди изборите. Тя каза още, че по това време обученията на членовете на Районните избирателни комисии са били приключили.

„Те не направиха адекватна информационна кампания, имаше секции, в които хората не бяха информирани, че има машина. В други – машината с екрана към секционната комисия, застрашена е тайната на вота. Тези 30%, които гласуваха с машини е един добър резултат, при положение, че всичко се случи в последния момент”, посочи омбудсманът.

Мая Манолова заяви, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени