FACEBOOK

Махнете „Поправката ЧЕЗ” или 1 млрд. нов иск срещу България, зоват експерти

„Парламентът спешно трябва да ремонтира вредната поправка в Закона за енергетиката, която дава контрол на КЕВР върху сделката ЧЕЗ - Инерком, защото тя поставя всички в губеща позиция”, призовава експертът по енергийна политика Славчо Нейков.

Според него Поправката ЧЕЗ, както наричат последните промени в Закона за енергетиката, прокарани в парламента с цел да се дадат правомощия на КЕВР да спре сделката за активите на ЧЕЗ в България, е не само неприложима. Тя създава институционални проблеми, а съвсем скоро може да донесе финансови тежести за държавата (б.р. възможност за завеждане на нови многомилионни искове). „Трябва ли политиците да чакат да се стигне дотам, за да я отменят?“, пита експертът.

Съгласно поправката в Закона за енергетиката в сила от 8 май 2018 г., КЕВР има правото и задължението „да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред“. Според Нейков този текст дава на КЕВР отговорности, които комисията не е екипирана да изпълнява, и е приет единствено по политически причини. Няма конкретика как да се прилага законът, а прилагането му може да бъде противозаконно и да доведе до сериозни имуществени претенции срещу държавата.

„Необходимо е първо на държавно ниво да стане ясно какви са целите и да се уточнят законосъобразни механизми, с които тези цели могат да бъдат постигнати. Подобна спорна намеса на държавата в частно-правни отношения трябва да се урежда на ниво закон, а не чрез подзаконови актове“, категоричен е експертът.

Неотдавна в свой анализ енергийният експерт Галина Александрова предупреди, че държавата е заплашена от санкции за милиарди по арбитражните дела за нарушени бизнес интереси на ЕРП-ата. Над 1 млрд. лева е залогът в бъдещ арбитраж заради спиране на сделката с ЧЕЗ, смята енергийният експерт.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени