FACEBOOK

Майки на деца с увреждания на мълчалив протест пред НДК

С тази проява майките искат да заявят, че настояват реално да се говори за хората с увреждания

Майки на деца с увреждания се събраха на мълчалив протест пред НДК преди началото на конференция за социалната политика в ЕС, част от календара на Българското европредседателство, предаде БНТ.

С тази проява майките искат да заявят, че настояват реално да се говори за хората с увреждания, а "не властта да се потупва по рамото колко много е направила за хората с увреждания и какви висоти в грижата за тях е постигнала", заяви Кристина Николаева, една от протестиращите майки.

По думите й вчерашният разговор със социалния министър не е довел до никакъв резултат и от него е станало ясно, че от министерството не са готови на никакви компромиси.

Майките са предложили да се направи преструктуриране на Агенцията за хората с увреждания като към нея да се направят териториални структури, за да могат хората с увреждания да излязат от опеката на Агенцията за социално подпомагане, както и отхвърления от управляващите законопроект за личната помощ да бъде разпределен по двата законопроекта - Закон за социалните услуги и Закон за хората с увреждания, които министерството подготвя.

На събитието вчера са раздавали листовки, на които прави съпоставка на социалната политика за хората с увреждания в европейските страни и тази в България. У нас лична помощ, според майките, няма, а има срочни европрограми, които не обхващат дори половината от нуждаещите се.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени