FACEBOOK

Мавриков, Бергендорф и още куп звезди тръгнаха от нас, разказва Марияна Тафрова, директор на Център за изкуства, култура и образование София

Г-жо, Тафрова, Центърът за изкуства е общинска институция, която има няколко филиала на територията на София. Къде се намират те и какви дейности предлагат за свободното време на децата и младите хора?

-София е голям град, в който живеят повече от сто хиляди деца и младежи. Голяма част от тях търсят своето място за личностно развитие и творческа изява, среда в която да общуват неформално и създават социални контакти. В Центъра за изкуства, култура и образование София всичко това е възможно. Той има шест филиала: Надежда, Лозенец, Бели брези, Банкя, Люлин и Ботунец.

При нас идват близо 3000 деца и младежи. Те са част от нашите творчески формации - вокални групи, театрални и танцови състави, школи по изобразителни и изящни изкуства, школи по музикални инструменти, чужди езици. Всички тези дейности развиват тяхното въображение и творчески потенциал, дава им увереност и самочувствие. Повече информация за дейностите на Центъра можете да намерите на нашия сайт - artcentersofia.bg

Много популярни актьори и певци са тръгнали към професионалната сцена именно от Вашите творчески състави. Кои са те?

-Много са, но най-извесните между тях са: Евгени Будинов, София Бобчева - актьори в Народния театър и любимци от малкия екран. Лидия Инджова, Васко Мавриков, Красимир Митов. Наши известни певци са Жана Бергендорф, Дани Огнянов, Дороти Такева.
Кое е по-важно за Вас - да насочвате децата към избора на професия или просто да им давате мигове добра емоция ?

Всичко е важно. Нашата философия е, че всяко дете или младеж трябва да опита от всичко, за да намери себе си. Така, то ще развие своя потенциал и ще определи място си в живота. Няма значение дали ще тръгне към голямата сцена. Важно е да обича изкуството. Ние възпитаваме естетически вкус към стойностните неща в живота. Ако не стане актьор, певец, режисьор или художник, тогава ще стане част от една интелигентна публика. Изкуството възпитава.

Тъй като Вие обхващате свободното време на децата извън училище, какво мислите за целодневната форма на обучение? Може ли тя да даде на децата същото, което те получават при Вас?

-Не подкрепям целодневно обучение, дори смятам, че е вредно. Този режим прави децата „заложници“ на системата. Те прекарват в училище много повече от един работен ден без да променят дейността, физическата и емоционална среда. За родителите е много удобно някой да се грижи за децата им докато те са на работа, но не си задават въпроса - какво става с психиката, емоцията и възпитанието на тяхното дете? Отглеждането и възпитанието на децата е задължение на семейството, а не на някой друг. Училището няма време и сили за това, а и това не е неговата задача. Децата се развиват като личности, когато променят средата и хората, с които се срещат. За една учебна година Центърът има повече от 170 изяви с децата, които са: спектакли, концерти, изложби, фестивали, турнета, празници.

Как се мотивират днешните деца?

-Мотивацията на децата започва от семейството, от неговите родители. Там е моделът за подражание, който те ще възприемат или ще отхвърлят. Това е дълъг процес на внушения, разговори, любов, споделяне, личен пример. Много родители купуват на децата си скъпи подаръци с искане за добри оценки в училище, добра дисциплина, но това прави от децата още по- големи манипулатори. Мотивацията не се купува.

Как подбирате педагозите, които работят при вас? Какъв е екипът ви?

-За нашата професия трябват сърцати хора, отдадени на работата и на децата. Тези хора са „специална порода“. За тях няма делници и празници, няма събота и неделя. Това са будителите на новото време. И най-хубавото е, че имаме нова вълна от амбициозни, креативни млади хора, които искат да продължат по нашия път. Те са тръгнали от нашите школи, а сега се връщат като преподаватели при нас. Това е сигурен знак, че Центърът има голямо бъдеще! Хубавото е, че зад нашите усилия да разширим дейността на Центъра застава Столичната община и Районите Надежда, където правим разширение, и Банкя, където ще имаме нова сграда.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени