FACEBOOK

Линейка-пилотка за незаконен износ на ваксини

Линейка-пилотка е използвана за незаконния износ на ваксини от България за Турция, става ясно от думите на журналистката Валя Ахчиева в интервю за Frognews. На 17 септември 2015 г. шофьор на кола на Спешна помощ от Хасково е помагал при експортирането на хладилния камион с БЦЖ ваксината до турската граница. „За да карат ваксините с бясна скорост към Истанбул и да преминат безпрепятствено през задръствания от тирове на граница, наредили линейката на Спешна помощ да кара отпред пред камиона и да разчиства пътя. Вместо линейката да спасява човешки живот, тя става линейка-пилотка. За да може ваксините да пристигнат в Истанбул, докато министър Москов разговаря с турския си колега и за да може той да се снима с ваксините в ранния следобед в Истанбул. Така да докаже, че той държи на думата си”, каза Ахчиева. По думите й, те толкова бързали, че една партида тръгнала с фалшифициран сертификат.


За да докаже, че здравният министър Петър Москов е договорил бартера на ваксините Еувакс и Пентаксим с Турция в посолство ни и то лично с посланик Сюлейман Гьокче, Ахчиева разполага с т.нар. паметна бележка от Бирсен Карабаджакова - първи секретар на генералното консулство на България в Истанбул и Доклад на зам.-министър Адам Персенски до нашия министър на здравеопазването. Те показват, че Москов е провел разговори и е постигнал договорености с турския министър на здравеопазването, без да има мандат за това от правителството.


„Москов е обещал да дари още 1 млн . ваксини, като МС не му е дал мандат да преговаря за още дарения. Но това не го притеснява, защото е сигурен, че каквото и да предложи, правителството ще го приеме”, категорична е журналистката.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени