FACEBOOK

Лекарският съюз скочи срещу нови промени в Закона за здравното осигуряване

Няма да приемем авторитарно налагане на правила, категорични са от БЛС

По конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на Проекта за Закон за бюджета на НЗОК се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди 4 месеца. Практически се ликвидира договорното начало, залага се административно определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги.
Това се посочва в декларацията, която бе приета по време на 64-тия извънреден събор на Българския лекарски съюз. От БЛС не са съгласни с клаузата в бюджета на Здравната каса, която позволява Надзорният съвет на НЗОК да променя цените и посоките на финансиране по собствено решение, включително ако не е подписан Национален рамков договор с лекарите за годината.
„Съсловието на българските лекари няма да приеме авторитарно и ултимативно налагане на правила, елиминиращи договорното начало“, отбелязват от съсловната организация. Те настояват да не се приемат всички предложения от проектозакона за бюджета на НЗОК, водещи до изменения на други закони. От БЛС се заканват, че ако исканията им не бъдат изпълнени, няма да участват в преговорния процес за НРД 2016 г. и ще използват „всички позволени от закона средства за защита на правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото", включително и да информират европейските институции и партньори.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени