FACEBOOK

"Къщата с ягодите" – една рушаща се хубавица на кръстопът

Снимка: Здравко Йончев

Една от най-красивите сгради в центъра на столицата, известна като "Къщата с ягодите", се руши. Наскоро граждани алармираха, че според инвестиционния план на нейния собственик, къщата трябва да бъде разрушена и изградена наново.

Според експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство обаче, подобни действия ще погубят автентичността на сградата.

Затова в социалните мрежи се надигна негодувание, а мнозина реагираха остро, като срещу събарянето бе пусната подписка, организира се и протест. Той е насрочен за утре, в 12.00 часа, пред Министерство на културата.

"Както много други къщи на стара София бяха унищожени, така и известната "Къща с ягодите" е на път да изчезне завинаги! Затова ние призоваваме към протестни действия! Време е да кажем НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата в нашия град!", написаха протестиращите в групата във Facebook.

Според тях основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма.

"Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се решава до дни", пишат още основателите на протестната група.

Инж. Георги Колчаков, който е участвал в Комисията по експертна оценка за състоянието на къщата към Министерството на културата, заяви пред bTV, че състоянието на конструкцията на къщата е "доста лошо, дори предаварийно".

Той напомни, че сградата е строена преди близо век, когато не са действали сегашните нормативни документи. Колчаков препоръча изготвеният план да се изпълни, т.е. сградата да бъде съборена и изградена наново. Той не смята, че това би унищожило автентичността на постройката.

Арх. Анна Неврокопска от дружество "Архитектурно наследство" към САБ f/dé изрази противоположно мнение.

"Практически автентичността на сградата по никакъв начин няма да бъде съхранена", заяви тя. По думите й "опазването на паметника не е опазването на неговия обем, а означава запазване на субстанцията".

Това включва строителните практики – включително мазилката, изтеглените корнизи, интериора, дограмата. Неврокопска изрази официалното становище на дружеството "Архитектурно наследство", според което преизграждането на сградата ще доведе до нейна имитация.

Според фотографа Здравко Йончев, който популяризира "Къщата на ягодите" чрез галерия от снимки на интериора й, това това е една от най-запазените сгради в София.

Константин Фичев, който е потомък на Колю Фичето, призова повече столичани да се включат към протеста срещу събарянето на сградата, който ще се проведе пред Министерството на културата. Според него разрушаването на подобни постройки заличава паметта ни като нация.

"Къщата с ягодите" е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди.

Вижте още снимки в нашата Галерия!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени