FACEBOOK

Къщата на Смирненски се руши 2 г., след като щеше да е оправена

През 2016 г. във всички медии тогавашният заместник-министър на културата, а от неотдавна шефка на НИМ Бони Петрунова обявява старт на ремонт

2018 г. Къщата – музей на поета Христо Смирненски, сама по себе си паметник на културата в стария софийски квартал Ючбунар, е пред срутване навръх 120-годишнината от рождението му и след 14 години, в които не работи.

2016 г. БНТ: ”Има надежда музеят на Смирненски да излезе от скандалната разруха, в която тъне от две десетилетия. Екипът на Националния литературен музей обяви, че през 2018-та, когато се навършват 120-години от рождението на поета, музеят ще има нов облик и ще заработи отново. Дълги години оцеляването на недвижимото ни културно наследство се е опирало само на държавния бюджет, а той не е разтеглив. Но и този път се очаква Министерството на културата да осигури необходимите средства за ремонта.

Доц. Бони Петрунова - заместник-министър на културата: "Вие се опитвате да ме попитате дали не си правим евтин пиар, показвайки само едни добри намерения. Няма такова нещо, защото ние зад гърба си имаме вече една ремонтирана къща на Иван Вазов, имаме ремонтираната къща, поне фасадата, на Яворов, която знаете колко време стоеше като гнил зъб в ларгото на София..."

По-обективен и доста резервиран през 2016 е друг участник в проекта: „Арх. Константин Пеев - главен проектант: "Много зависи кога ще започне реконструкцията, щото ако започне след 5 години, поне още 30% трябва да се добавят върху тази сума. Ако започне тази година или догодина, вероятно биха стигнали около 280-300 000 лв.”.

Катя Зографова - главен уредник в Националния литературен музей: "Като че ли най-характерна и най-изразителна е битовата немара и разруха в музеите на именно тези поети, които са национални и световни, но които в едни години бяха възприемани през идеологически очила, за съжаление".

Пламен Крайски - директор на Националния литературен музей: "Аз не деля поетите и писателите - българи, на комунисти или некомунисти, за мен те са българи, защото аз съм историк, трябва да се грижа за нашето наследство".
В тези две стаи в някогашния Ючбунар са живели петимата Измирлиеви. Последните дни на Христо, който си отива от туберкулоза, са свързани с тази къща. Той остава властелин на римите, на иронията и фейлетона, но често за него се мисли само като за пролетарски поет.

Соня Кирицова - уредник на къща музей "Христо Смирненски": "На втория етаж от самото основаване на музея е проектирана и осъществена една експозиционна зала, където може да видите и експозицията, която за последно е обновявана 1969 г. и тя е... доста идеологически натоварена и нашата идея е да променим това и да покажем поета Смирненски от всички гледни точки”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени