FACEBOOK

Крути мерки срещу драскането по стени и паметници в София

Подготвят мерки срещу графитите в столицата. Безразборното драскане по стените на сградите в София накара Столичната община да започне изготвянето на програма за укротяване на този вандализъм.

"Програмата, която подготвя Столичната община е насочена в две посоки. Продължаваме да обособяваме места за артистите, но там, където се посяга на паметници на културата и храмове, веднага ще се реагира и ще се пристъпва към почистване", каза за "България сутрин" председателят на комисията по образование към Столичния общински съвет - Малина Едрева.

Тя допълни, че превантивната мярка е системата да бъде ясна и да се налага в определени ситуации и да намалим това, което виждаме около нас.

Световната практика сочи такъв вид изкуство да има своите обособени места. Това е начин за самоизява.

"Имаме ангажимент да направим този регламент. Има голяма вероятност някои вандалски прояви да бъдат пропускани, затова говорим за система от санкции, която да доведе до отношение към града относно визуалната среда",обясни Едрева пред Bulgaria ON AIR.

"Знаем как се промени квартал "Хаджи Димитър" с изкуството на Насимо. С главния архитект работим по изготвяне и обособяване на нови локации, за да бъдат те ясно представени на артистите. Подготвяме голям международен фестивал за другата година, така че нашите графици да могат да работят с колегите си от други големи градове", каза още тя.

В процес на работа по изготвянето на регистъра са и очакват сигнали от граждани, за да знаят местата в града и сградите, които са потърпевши.

Предвижда се налагане на глоба на авторите на графити между 500 и 1000 лева, освен това те ще трябва да почистват направеното сами.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени