FACEBOOK

Кремиковци и Овча купел с най-много бездомни кучета

Най-много бездомни кучета има в кварталите Кремиковци и Овча купел, обяви директорът на ОП Екоравновесие - Веселин Асенов. Само през ноември са заловени 413 кучета, като от тях 326 са кастрираните и 87 реваксинирани. Получените сигнали от граждани са 401, като 70% са били за кастриране на кучета.

Според данните на организацията, осиновените от приютите животни за изминалия месец са 98. От там отчитат положителна тенденция, като посочиха, че тази година намерилите дом четириноги са 828, като за сравнение - броят на осиновените кучета за цялата 2015 г. са били 638. Асенов изрази надежда тази положителна тенденция да се запази и продължи и в бъдеще.

По думите му, гражданите продължават да изоставят своите домашни любимци на улицата. Той даде пример с безпризорно оставена немска овчарка - майка на четири малки кученца, за които не е сигурно, че са породисти, заради което са били и изхвърлени.
От ОП Екоравновесие уточниха, че сигналите за бездомни котки са единични и нямало оплаквания от гражданите.

Асенов припомни, че от края на ноември стартира доброволческата инициатива за разходки на кучетата, настанени в приюта в Горни Богоров. По думите му, тя ще продължи и през 2017 г. и има за цел да осигури по-лесната и бърза социализация на кучетата и осиновяването им от приютите. Той напомни, че в часовия пояс от 10.00 до 15.00 часа всеки може са стане доброволец и да разхожда куче от приют.

Асенов информира още, че няма сигнали за отглеждане на бойни кучета на територията на София, какъвто развъдник бе открит наскоро на територията на Пловдив. Той припомни, че отглеждането на четириноги за бой е деяние, инкриминирано от закона. По думите му, няма нито един регистриран случай на територията на столицата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени