FACEBOOK

Край с тайната чии деца са приети с връзки в елитни гимназии

Всички молби и документи, дали основание за надпланов прием на деца в V клас в Софийската математическа гимназия през 2018 г., да бъдат предоставени на журналист от OFFNews, постанови Административният съд в София-град. С влязло в сила решение №1398 от 5 март 2019 г. съдия Красимира Милачкова се произнася по жалбата ни срещу решение на началничката на Регионалното управление на образованието към МОН в столицата за отказ от предоставяне на документите. 23 деца, включително на министри, са приети с връзки над 156-те бройки в държавния план-прием за елитното математическо училище.

Те не са постигнали необходимите за класиране резултати, но са записани в СМГ без видима връзка с математическите им способности. Данните бяха отказани с мотива, че информацията е служебна и няма самостоятелно значение и че съдържа множество лични данни, данни за здравословно състояние, становища и мнения. Колегите изрично подчертават, че са обяснили, че няма да разкриват въпросните лични данни.

Съдът е категоричен: "в случая обаче това обстоятелство не е основание предоставянето на документите да бъде отказано, тъй като, както е отбелязано в заявлението, документите са поискани със заличаване на съдържащите се в тях лични данни". Съгласно закона, трябва да се предоставя информацията, достъпът до която не е ограничен, а в конкретният случай, пише съдът, този частичен достъп е бил дължим. Съдът не приема и другата хипотеза на РУО: че информацията е служебна.

С тези мотиви съдът отменя решението на РУО и задължава началника му да предостави информацията, поискана от журналист от OFFNews в заявление вх. № РУО1-29502/20.11.2018 г. Тъй като решението не подлежи на обжалване, OFFNews очаква изпълнението му от началничката на РУО Ваня Кастрева, с което се надяваме мотивите за надплановия прием на почти цял клас в Софийската математическа гимназия да бъдат най-накрая изяснени. Огласяването на информацията вече със сигурност би трябвало да доведе до нейната толкова отдавна чакана оставка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени