FACEBOOK

Крадат над 50% от парите за „санирането”

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов във вторник сезира прокуратурата заради поголовни злоупотреби по програмата за саниране/ което е само топлоизолиране/. Това съобщи самият министър по бтв. Според него нарушенията са прекалено и необосновано високи цени, както и наддоговаряне на средства - договори с неосигурено финансиране. Той уточни, че първоначалните цени на програмата да били 290 лв. без ДДС на квадратен метър, а сега са 140 лв. Това означава, че над 50% от парите за саниране са откраднати.

„Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата, за да провери нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, коментира Попниколов. Министърът посочи, че отговорност за изчезналите документи на тунел „Железница” на магистрала „Струма” носи председателят на оценителната комисия. Попниколов отрече да е правен опит да се скрие от медиите изчезването на папката, а когато е станало ясно, че я няма, е действано спрямо закона – процедурата е прекратена.

По думите на министъра сега липсва част от техническата оферта, която е предмет на оценка. Има вариант друг да е искал това, за да компрометира фирмата. Сигналът на АПИ е, че липсват документи на един от участниците, не е посочено от кой, добави Попниколов. Той уточни, че сега предстоят жалби за спиране на процедурата и ще има наново обявена процедура. Според мен това е саботаж срещу работата на Пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство, категоричен е министърът.

Според него прекратяването на процедурата няма да доведе до загуба на европейски средства, но участъкът на Кресненското дефиле е по-голям проблем. Там по думите му нещата са много забавени и се рискуват 2 млрд лв . – стойността на цялата магистрала. Един километър магистрала ако не е завършен се губят парите за всичко построено досега, уточни регионалният министър.
В отговор на думите му Лиляна Павлова написа във Фейсбук, че „единствено и само служебният министър Спас Попниколов е този, който трябва да се извини днес”. Според нея той е изрекъл неистини, които лесно могат да се опровергаят.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени