FACEBOOK

Кой строи АМ Струма в Кресненското дефиле

Строителни машини фантоми започват работа по магистрална отсечка на АМ Струма за стотици милиони, месеци преди въобще да е избран изпълнителят на скъпия проект, показа разследване на бТВ. Струма е ключовият инфраструктурен проект, който от 2007 г. досега се опитва да свърже София с границата ни с Гърция. Строителството на пътя е приоритет за пето поредно правителство. Изпълнението на проекта е придружено от шумни скандали през годините.
Вярни на добрата журналистическа практика от 19’ потърсихме управителя на фирма Пътпроект-2000, която през 2016-а печели поръчка за проучване и сондажи на бъдещето трасе - инженер Любен Симеонов.

Още преди три години през 2016-а неговата фирма Пътпроект-2000 печели поръчка за прединвестиционно проучване на бъдещата отсечка в участъка Крупник – Кресна. На изпълнителят е възложено да направи проучване на терена и неговите особености и да се провери възможността въпросният лот от магистралата да мине в ляво от досегашния път, на изток от река Струма.

Преди три години фирмата на инженер Симеонов започва това свое проучване.
В началото на 2017-а година Агенция пътна инфраструктура обявява конкурс за разширене идеен проект, подготвен на базата на прединвестиционното проучване, извършено от Пътпроект -2000. В този конкурс от АПИ искат да бъде разработен по-подробно геодезическо проучване, което да се извърши на терен. Фирмата на инженер Симеонов печели и този конкурс и започва инженеро-геоложко проучване на въпросния участък, който е най-труден от цялата автомагистрала. Всичко това е било направено и подготвено от фирмата през лятото на 2017 г.

В началото на 2018 г. от АПИ пък поставят задача да бъде актуализиран парцеларния план на участъка. Това нещо също е било направено от Пътпроект – 2000. През месец август е проведено допълнително инженерно-геоложко проучване на въпросния участък. Сега от фирмата очакват в най-скоро време да стартира процедурата за строежно-монтажни работи по участъка.

От Главболгарстрой, която беше посочена, като извършител на незаконните сондажи от бТВ отрекоха да са извършвали каквито и да е строителни дейности във въпросния участък. В това число не сме извършвали дейности по изграждане на временни пътища или сондажи, се казва в позицията на фирмата.

Важно е да се подчертае, че Главболгарстрой не разполага със сондажна техника и не е възлагала извършване на подготвителни или сондажни дейности надруги лица в обхвата на бъдещото магистрално трасе във въпросния участък, посочват още от фирмата.

В тазивръзка, за пълното изясняване на обстоятелствата и времето, когато са извършвани предпроектни проучвания по трасето, следва да се търси автора на разширения идеен проект - Пътпроект – 2000 ООД, заключват от Главболгарстрой.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени