FACEBOOK

Коалиция ГЕРБ ДПС и 700 млн. лв. повече за F-16

След 4-часови дебати НС даде зелена светлина за преговорите на кабинета за закупуването на американските самолети, които ще се правят от Тата в Индия. ГЕРБ и ДПС сформираха мнозинство и си осигуриха 130 гласа "за" и 84 "против". Сараите взеха решение да подкрепят сделката за F-16, както 19' писа, още при отиването на крака на US посланика Рубин през есента, с което спасиха позицията на управляващите по сделката.

„ДПС категорично подкрепя решението”, обяви Мустафа Карадайъ по време на дебатите.Позицията на движението се оказа ключова заради остри разногласия по въпроса в управляващата коалиция и критиките на опозицията в лицето на БСП.

Сделката вече ще може и да надвишава досега одобрения бюджет за бойни самолети в размер на 1.8 млрд. лв. без ДДС. По неофициална информация американското предложение за 8 нови самолети F-16V е на стойност до 2.5 млрд. лв. и не отговаря на заложените по процедурата изискванията за разсрочено плащане и доставка на първите самолети до 2 години след евентуалното подписване на договора.

Сред коалиционните си партньори от ОП, премиерът Бойко Борисов намери подкрепа само от ВМРО на Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната в неговия кабинет. Атака и НФСБ критикуват конкурса. Така ГЕРБ и воеводите можеха да сформират едва 106 гласа , заради което 25-те депутати на ДПС наклониха везните в полза на F-16.

„Това стратегическо решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС, ВМРО”, заяви преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите и това е свидетелство за ново мнозинство между тези партии. Очаквано социалистите гласуваха против. Според Нинова всичко е било предрешено. Тя подчерта, че сме се злепоставили пред наши партньори от ЕС, отказвайки преговори.

Като свой аргумент управляващите от ГЕРБ изтъкнаха, че през 2012 г., в качеството си на летец Румен Радев е изготвил концепция за способностите на авиацията, в която се казва, че самолетът F-16 е с най-добрите показатели. Припомняме, че сега президентът критикува потенциалната сделка, заради неспазване на съответните законови процедури. Управляващите обаче умишлено премълчават, че във финансова рамка на въпросната концепция са били включени определени ограничения единствено и само F-16MLU, втора употреба. Междувременно от 2012г. цената за същите F-16 MLU нарастна от 700 млн. лв на 2, 5 млрд. лв. или повече от тройно.

Воля и партньорите на управляващите също гласуваха против закупуването на F-16. “НФСБ категорично против”, отсече пък лидерът на партията Валери Симеонов. “Такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство”, заяви той. “Как 8 самолета ще ни защитят от 600 самолета на едната ни съседка, 350 на другата, хилядите самолети на Русия или два пъти по-големия авиопарк на Сърбия?”, попита Симеонов. „Трябваше да се ориентираме към самолети европейско производство”, допълни той.

Втората причина за позицията на НФСБ била, че се нарушава парламентаризма. "Има категорично решение на НС със 7 параметри, от които 4 са нарушени, нарушена е пътната карта, това е политически пирует, категоричен е Симеонов.
На Веселин Марешки пък му замириса на груб лобизъм. Той заяви, че от Воля ще инициират референдум за закупуването на изтребители.

„Не сключваме сделка, а започваме преговори”, побърза да се оправдае министър Каракачанов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени