FACEBOOK

Книга разказва за водното богатство на столицата

"София - от 7 извора вода" дава богата историческа и туристическа информация за най-известни термални находища

Богато илюстрирана и преведена на английски, книгата "София - от 7 извора вода" дава богата историческа, хидроложка и туристическа информация за 7-те най-известни столични термални находища София-център, Горна баня, Княжево, Панчарево, Банкя, Овча купел и Равно поле.

Според журналистката и писател Антоанета Титянова софиянци предпочитат да броят дупките на улиците, отколкото да разберат историята на своя град. "Направихме тази книга за термалното богатство на столицата. Би трябвало да сме много горди, че живеем в София. Написана е с много любопитни факти и снимки на термалните извори в София", сподели журналистката в ефира на България он еър.

По думите ѝ в столицата са родени десетки римски императори, които са изградили десетки обществени бани, а днес те се рушат. "По време на Османската империя интерес към термалните извори не е имало. Истината е, че София има 8 типа води, но иначе самите извори са над 75, а находищата 31 на брой", отбеляза Титянова.

Тя е на мнение, че софийските и въобще термалните води в страната са добре изучени и описани, но няма държавна политика, която да ги стопанисва добре.

"София ако не е имала термалните извори, щеше да се развие по река Искър. Още траките са използвали термалните извори. Имало е храмове на бога Асклепий. Лечебните свойства са добре използвани от хилядолетия", подчерта още писателката.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
21 септември 2018 в 12:490
Стартира осмият ACT Фестивал
20 септември 2018 в 12:25
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267020
Кутев: Кабинетът се разпада
Кутев: Кабинетът се разпада
17 септември 2018 в 11:24
Стартира осмият ACT Фестивал
Стартира осмият ACT Фестивал
20 септември 2018 в 12:25
© sofia.media всички права запазени