FACEBOOK

Кметът Фандъкова връчи наградите на победителите във втория Хакатон

Кметът Фандъкова връчи наградите на победителите във втория Хакатон Столична община и Асоциация за развитие на София организират работна среща с победителите от #BG10xEU Хакатон

Проведе се вторият общински Хакатон в София с над 200 участници от 12 университета и училища от цялата страна. Хакатонът дава възможността да се включат млади, креативни хора в развитието на града и това е наша цел. Много е важно да видим добрите идеи реализирани. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при връчването на договорите на победителите в дигиталното състезание.
Столична община и Асоциация за развитие на София организират работна среща с победителите от #BG10xEU Хакатон.

Столичната община ще подпомогне реализацията на проектите. От 2018г.
откриваме и програма за социално предприемачество, по която също ще има възможност да кандидатстват граждански проекти, каза кметът на София.

След периода на развитие на гражданското общество и гражданската активност, като че ли идва времето не само на активните, а на продуктивните граждани.
Затова е важно, както активното отношение на гражданите, така и включването им в решаването на различни въпроси на града.

Отборите - победители представиха проектите, с които спечелиха високата оценка на журито. #BG10xEU Хакатон се проведе по инициатива на Представителството на Европейската комисия в България и Столична община.
До финала достигнаха 8 отбора, като първите 5 бяха отличени с парични и предметни награди:

Първа награда от 10 000 лв., осигурени от МТел, и ваучер за 10 000 лв. за представяне на Webit 2018 спечели отбор "Призма". Четиримата участници - Димо, Златко, Елица и Златка - разработиха прототип на приложение за директен превод на заснет с камера текст към жестомимичен език с възможност за разпознаване и превод на различни езици с идея за разширяване с възможности за разпознаване на жестомимичен език и обучение на жестомимичен език.

Ако човек с увреден слух има затруднение с прочитането на някакъв текст, може да го снима с телефон или уеб камера и да получи превод на жестомимичен език. Тъй като жестомимичните езици са различни в различните държави, състезателите са добавили и възможност за превод на текст от един език към друг жестомимичен език, т.е. да може да се снима например английски текст и да се преведе на български жестомимичен език.

Втората награда от 5 000 лв., осигурена от Столичен общински съвет, спечели отбора на стартиращата компания BrainHUB lab. Отборът представи идея за разработка на приложение за превод на жестов език в реално време, което да включва в себе си и образователна платформа за изучаване на жестовия език.
Представеното демо на приложението с име "Velar" демонстрира успешна визуализация и разпознаване на базови жестове. Състезателите представиха и прототип на гривна за китката, който да е способен да реши този проблем.

Трета награда от 3 000 лв., също осигурени от Столичен общински съвет, беше присъдена на един от най-младите отбори - Джам врата - врата джам. Отборът включва четирима 16-годишни ученици от Технологично училище Електронни системи към ТУ София. Телерик, Мартин, Антонио и Владислав разработиха интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите. Младите състезатели получиха още една награда от МТел - за най-добро представяне.
Специалната награда на Телелинк Груп от 10 000 лв. отиде при отбор GaidAri.

С възможностите на разширената реалност GuideAR възнамерява да съживи хилядолетната история на столицата и страната, приканвайки ученици, туристи и любители към съпреживяване и интеракция с нашите културно-исторически богатства.

Освен създаването на мобилното приложение GuideAR има за цел да инициира изграждането на дигитален архив с модели и репродукции на нашите забележителности.Ивайло и Мартин, студенти в Софийския университет и Нов български университет, получиха и специалната награда на Евродепутата Ева Паунова-Майдел - пътуване до Брюксел и участие в Европейската седмица на кодирането.

Специалната награда на Столична община "Зелена София" бе присъдена на 1Дърво. Йордан, Десислава и Неди разработиха уеб базирана и мобилна игра с добавена реалност (AR), в която хората могат да посаждат и да се грижат за виртуални дървета, на мястото на действително липсващи дървета по улиците на София, и същевременно да споделят постиженията си в социалните мрежи.

Целта на играта е да се създаде обществено внимание към местата, където някога е имало дървета или е предвидено да има, но все още седят празни дупки.

Проектът включва създаване на отворена база данни с гео локациите на тези места, с което да се подпомогне работата на институциите.

Всички отбори-финалисти получиха и билети за Webit 2018.

Източник и снимка: sofia.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени