FACEBOOK

Кметът: София е лидер по е-услуги в България

Най-голямо облекчение има при плащането на данъците и строителните документи

„Електронните услуги са начин както да облекчим гражданите и са най-голямата гаранция за борба с корупцията на ниво администрация”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция Е-управлението, услуги за гражданите, която се провежда под патронажа на заместник-министър председателя Томислав
Дончев. Столична община до този момент осигури връзка на местните данъчни служби и всеки гражданин може да плати данъците си по електронен път.

През 2017 година около 4 млн. лева са постъпили чрез тази услуга и хората, които я ползват нарастват всяка година с около 10 процента. За 50 услуги могат да се подават он-лайн заявления. Фандъкова съобщи и за подготовката на пилотен проект, който ще обхване около 20 детски градини. Целта е да се облекчат родителите при записване на дете в детска градина да не носят удостоверенията за раждане и за настоящ адрес. Тази информация ще се получава служебно.

„Столичната община беше първата община, която отвори 27 информационни масива. През тази година предвиждаме отваряне на данните на още 23 масива”, каза кметът Фандъкова. Това ще са масиви, свързани с Направление Архитектура и градоустройство и на Центъра за градска мобилност. Работим за създаване на връзка между различните регистри”, посочи също столичният кмет. Първата такава възможност е предоставянето на необходимите при процедурите по Закона за обществени поръчки документ за наличие или отсъствие на данъчни задължения към НАП.

„Радвам се, че електронните услуги са приоритет на правителството, защото без съвместните усилия на общините и държавата няма как да се справим. Работим изключително активно в работните групи на Държавната агенция за електронно
управление, за да идентифицираме общински услуги, които се ползват от най-много хора, да бъдат включени в националната система”, завърши кметът на София.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267293
© sofia.media всички права запазени