FACEBOOK

Кметът: Парите от Общинска банка да отидат за детски градини и култура

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага общината да похарчи парите от приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка (46 млн. лева) за изграждане на нови училища, детски градини, площадки, облагородяване на зелени площи и ремонти на улици, за електронното управление и нови технологии.

Фандъкова е отправила предложението си пред Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ). Той отговаря за разпределението на парите от приватизация и се управлява от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, като в борда влизат и общински съветници от различни партии.

67.6% от Общинска банка бяха купени от регистрираното в Лихтенщайн дружество Новито опортюнитис за 46 млн. лева.

Най-голяма част от средствата - 26%, или 12 млн. лева, Фандъкова предлага да бъдат дадени за "зелената система на града", като освен това с тях да бъдат изградени и нови детски площадки във всички райони на столицата. Инвестициите в образование от приватизацията на банката ще бъдат 10 млн. лева, като парите да отидат за ремонти и построяване на нови детски градини и училища, предлага още кметът на София.

За ремонти и изграждане на нови улици Фандъкова предлага да бъдат отделени 9.2 млн. лева или 20% от сумата. 5.6 млн. лева пък се отделят за "инвестиции в здравеопазването".

Почти същите пари отиват за превръщането на бившата топлоцентрала на Националния дворец на културата в пространство за събития - 5.4 млн. лева, пише Дневник. Свързани с групата медии около този сайт организации дълги години са и най-големите бенефициенти на общинските културни програми, така че интересът им е оправдан.

Друго предложение на кмета е пари от продажбата на Общинска банка да се отделят за бъдещия ремонт на площад Света Неделя.

Социалните дейности на общината да получат 1.8 млн. лева, а 800 хил. лева да бъдат дадени за проектите за нови физкултурни салони в 6 квартала на София.
800 хил. лева са предвидени и за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени