FACEBOOK

Канадска компания обяви, че има 150 хил. декара за производство на канабис в България

Канадска компания обяви, че има 150 хил. декара за производство на канабис в България© Balkan Cannabis

Канадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на 2018 г., че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата Balkan Cannabis Corp., която твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели. В съобщението до борсата се посочва още, че Balkan Cannabis притежава лицензи за отглеждане на коноп и канабис за медицински цели в България.

Кои са Balkan Cannabis

Balkan Cannabis Corp., която е регистрирана в Торонто, е основана от черногорци (те са били в България в края на ноември), финансовият ѝ директор е британец, а за оперативната дейност отговаря руснак с опит в банковото дело и дяловото инвестиране. Според нейна презентация, тя е едноличен собственик на Serbia operations и чрез него има 100 % в гръцко дружество, 67% - в македонско и 50% - в българско.
След приключване на сделката цялата собственост, лицензи и активи ще преминат в ICC, която е една от големите компании в бранша с производството на канабис.

50% от българската фирма е на неназован "известен бизнесмен"

Компанията съобщава, че останалите 50% от българското дружество са на "известен лидер в българската бизнес общност", но неговото име не се посочва. В официални материали на Balkan Cannabis се казва още, че "желаещи анонимност партньори (т.нар. silent partners), включително известни учени в аграрните среди, ще могат да работят с правителството на България за регистриране и установяване на Balkan Cannabis Corp. с цел развиване на проекта за канабис за медицински цели".

От Balkan Cannabis обявяват, че "новосъздадената компания може да се появи не по-късно от март 2019 г., за да се възползва от чудесните условия в България". Дейността да стартира през второто тримесечие на 2019 г., а през 2020-2021 г. да последва навлизане на Западните Балкани, след което да има операции в Германия и Чехия.

Фирмата обявява, че има възможност за придобиване в следващите 2 години на още 15 хиляди хектара в България.

Растенията, от които се добива коноп за индустриални цели (Cannabis Sativa), и тези за медицински цели и удоволствие (Cannabis Indica), са различни на вид и се отглеждат по доста специфичен начин. Разликата в съдържанието на тетрахидроканабинол (THC) - веществото, предизвикващо психоефекта при употреба на марихуана - е в пъти: до 0.3% при конопа и обикновено 5-20% при индийския коноп. От друга страна, Cannabis Sativa съдържа повече канабидиол (CBD), който противодейства на неприятните странични ефекти от THC, действа обезболяващо и намалява спазми и конвулсии.

Растенията, от които се добива коноп за индустриални цели (Cannabis Sativa), и тези за медицински цели и удоволствие (Cannabis Indica), са различни на вид и се отглеждат по доста специфичен начин. Разликата в съдържанието на тетрахидроканабинол (THC) - веществото, предизвикващо психоефекта при употреба на марихуана - е в пъти: до 0.3% при конопа и обикновено 5-20% при индийския коноп. От друга страна, Cannabis Sativa съдържа повече канабидиол (CBD), който противодейства на неприятните странични ефекти от THC, действа обезболяващо и намалява спазми и конвулсии.


От компанията цитират и проучване на Световната банка, в което се казва, че "32.33% от територията на България е много плодородна и представлява уникална възможност да отглеждане на коноп". След това се посочва и че "над една трета от българското население е на възраст над 55 години и резултатът е непропорционално много случаи на заболявания на напредналата възраст, включително атрит, а потреблението на медицински канабис и прилагането на продукти, извлечени от коноп, помагат да облекчаване на тези състояния". Това засяга поне 2.3 милиона българи, обясняват от компанията.

Кои са местата в България

Стеван Тафра и Милорад Божович - двамата съоснователи на Balkan Cannabis, обясняват в презентация на фирмата, че са посетили България в края на ноември 2018 г. (т.е. месец преди да бъде обявено, че продават компанията си на ICC), за да видят лично възможностите в страната. Тогава те са огледали земеделски терени, притежавани от неназования им партньор в България - "на 35 км. от София и свързани с пътя към солунското пристанище".

Двамата съобщават, че са видели около 90 000 хектара и "комплекс, съставен от 8 аграрни холдинга, всеки със съоръжения на леката промишленост и необходимата индустриална инфраструктура като ток, вода, пътища и складове. Тези съоръжения лесно могат да бъдат пригодени да започнат да преработват коноп за текстилната, строителната и автомобилната индустрия. Сравнително лесно ще е инсталирането на съоръжения за производство на медицински канабис".

Тафра и Божович стигнали до заключението, че "качеството на почвата в района, както и производственана инфраструктура и научната култура в България означават, че този район може да бъде развит като най-големият производител на коноп за индустриални цели в света".

В презентацията се посочва - макар и само с географски координати - мястото, за което става дума. Това е северната индустриална зона на Монтана, а намерението за нея е описана като "лицензиран район за производство, преработка и износ на коноп (99%) и медицински канабис (1%). "Монтана има обработваема земя и е на река Огоста, което прави мястото подходящо за производство на коноп и медицински канабис". (Бел.ред. - това едва ли е споменатият по-горе терен, тъй като Монтана е на повече от 100 км от столицата.)

Справка в кадастъра показва, че в индустриалната зона на Монтана има шест парцела, три от които са частна или държавна собственост, а другите 3 са частни. Двата най-близки до географския маркер на Balkan Canabis са с обща площ от 93 хил. кв. м и според имотния регистър са собственост на един и същи български гражданин - Красимир Петров през две дружества - "Мир експорт" и "Мир Ж". По-големият терен е с площ от 81 хил. кв. м и собственост на регистрирано в София "Мир експорт", което от април 2018 г. е в ликвидация заради задължения.

Имотът в индустриалната зона в Монтана е основният актив на софийското дружество , като оценката му е за почти 4 млн. лева. Но върху него има няколко възбрани, като последната е от 2016 г. за задължения на дружеството към Националната агенция по приходите, се вижда още в имотния регистър. Справка в Търговския регистър показва, че още 3 дружества, на същия българин имат имоти за общо около 75 000 кв. м в близост до посочените от канадската компания координати. За връзка с всички тези дружества е посочен един и същ мобилен телефон, но "Дневник" не успя да се свърже след няколко опита и не е ясно дали това са терените, за които говорят от Balkan Cannabis и дали собственикът им е в партньорство с тях.

Режимът в България

С издаването на разрешения за отглеждане на канабис се занимава Министерството на земеделието на базата на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Ангажирано е и Министерството на финансите чрез митническата администрация за контрол "на вноса, износа и транзита от и към трети страни на наркотичните вещества и прекурсорите и осъществява дейностите за предотвратяване и разкриване на незаконния им трафик". По същия закон Министерството на вътрешните работи издава специални разрешения на физически и юридически лица "да произвеждат, придобиват, внасят, изнасят, съхраняват и използват ограничени количества от растенията и веществата" от специален списък.

Адвокат Калин Ангелов - един от юристите, които от години познават отблизо с темата и лобира за промяна в законодателната рамка, обясни за "Дневник", че и в момента има фирми с лиценз за производство и добив на коноп, но той се изнася като растителна маса и не се преработва в България.

Северната индустриална зона на Монтана - това е мястото, определено като подходящо за бизнеса на ICC и посочено от Balkan Canabis само с името на града и географските координати (червеният маркер върху картата).
Северната индустриална зона на Монтана - това е мястото, определено като подходящо за бизнеса на ICC и посочено от Balkan Canabis само с името на града и географските координати (червеният маркер върху картата).

Според презентацията на Balkan Cannabis ориентировъчните финансови средства, нужни за започване на начинанието в България са общо 12 милиона канадски долара (близо 8 млн. евро). От тях 3 млн. долара (почти 2 млн. евро) са предвидени за лицензи, още толкова - за купуване на терени и 6 милиона долара (около 4 млн. евро) - за строителство. За завършване на т.нар. първа фаза се предвижда влагане на още 2 млн. канадски долара (1.3 млн. евро).

9.3 млн. евро е предвидената инвестиция за България

Същата сума от 12 млн. канадски долара е предвидена за започване на бизнеса в Македония, но там за пълното разгръщане на бизнеса са посочени още 18 млн. канадски долара (12 млн. евро). За проекта в Гърция сумите са, съответно, 7.5 и 10.5 млн. долара (общо 12 млн. евро).

По-мащабна снимка на същия район показва земеделски терени и река Огоста в непосредствена близост до Монтана.
По-мащабна снимка на същия район показва земеделски терени и река Огоста в непосредствена близост до Монтана.

Бизнесът в Македония и Гърция

Канадската ICC обявява, че има намерение да навлезе законно в този бизнес благодарение на "втората вълна на легализиране на канабиса в Европа". В Гърция марихуаната за медицински цели е законна от юни 2017 г., а от февруари 2018 г. бизнесът започна собствени проекти по отглеждането и преработката ѝ. Като подчертава, че има удобна магистрала, свързваща страната с България, компанията посочва, че в ход са инвестиции от 255 млн. евро в инсталации за преработка. В презентация на дейността на Balkan Cannabis се казва, че тя притежава лицензиран за преработка и износ на медицинска марихуана обект върху площ от 10 хектара близо до пристанището на Солун.

Balkan Cannabis ще прехвърли на новия собственик и лицензите за контролираното (дял от 67%) от нея дружество в Македония. За него се твърди, че има "ексклузивно споразумение със съществуващо лицензирано съоръжение върху терен от 30 хектара във Валандово" за отглеждане, както и "единственият лиценз за добив в Македония и изгражда първият индустриален обект в страната за обработка на марихуана за медицински цели".

"International Cannabis планира да оптимизира и допълнително да разшири дейността на Balkan Cannabis, за да се превърне във водещ общоевропейски износител на канабис за медицински цели и продукти от коноп, както и да се установи като континентален производител за посрещане растящото вътрешно търсене. Основни цели за продължаващото ни развитие са Македония, България, Сърбия, Черна гора, Полша, Португалия, Гърция и Дания", съобщава бъдещият собственик на Balkan Cannabis във връзка със споразумението.

В презентацията за терена, притежаван в България от анонимен български партньор, е очертана обширна област около Монтана, започваща от язовир Огоста, заобикаляща града и продължаваща на север между селата Ерден, Вирове и Студено буче.
В презентацията за терена, притежаван в България от анонимен български партньор, е очертана обширна област около Монтана, започваща от язовир Огоста, заобикаляща града и продължаваща на север между селата Ерден, Вирове и Студено буче.

ICC активно развива и мрежата си за дистрибуция в Европа

На 24 декември 2018 г. компанията обяви, че ексклузивният ѝ европейски дистрибутор Cosmos Holdings е придобил гръцката аптечна верига Cosmofarm с над 1300 обекта. В момента Cosmofarm подготвя преместване в обширен нов център, където може да увеличи дейността си в пъти и да разпространява продукти с обезболяващ канабидиол от коноп, произведен и преработен в страната. Cosmos Holdings има над 36 000 аптеки в поне 11 страни от ЕС.

На 17 януари 2019 г. ICC обяви предварително споразумение за създаване на консорциум, който да изгради за целите ѝ мрежа на компанията за онлайн търговия на медикаменти BuyWell. Обвързващото споразумение се очаква около края на март, когато трябва да приключи и подробното планиране и изработване на бюджет. Тогава ще бъде определена и датата, за започване работата на BuyWell Care на европейския пазар.

Кои са основните лица в Balkan Cannabis

Двамата основатели на Balkan Cannabis Corp. са Стеван Тафра и Милорад Божович, като първият е изпълнителен директор, а вторият е председател на борда. "Дневник" потърси контакт с тях, включително през ICC, но не получи отговор до редакционното приключване на текста.

Стеван Тафра е черногорец, роден през 1989 г., завършва Международен бизнес в лондонския Regent’s College през 2013 г. и се връща да работи в семейната компания Tazex. Той основава през 2016 г. във Ванкувър листвана на канадската борса компания за коноп за индустриални и медицински цели Eviana Health Corporation, чиято основна дейност е в Сърбия. Миналия септември дял от 26% срещу 10 млн. щатски долара придоби OrganiGram Holdings. Именно от работата с Eviana на Тафра му дошла идеята и за Balkan Cannabis като една от първите подобни компании в Югоизточна Европа.

Милорад Божович завършва право в сръбския град Нови сад през 1983 г., между 1985 и 1989 г. ръководи загребската компания Jugomontaža Monting, а от 30 години работи като адвокат с частна практика в Будва, Черна гора. Той прави едно кратко професионално отклонение през 2015-2017 г., когато става председател на борда на основания през 1947 г. Икономически институт в Белград - едно от най-престижните висши училища в Сърбия. В Будва кантората му се занимава с корпоративно и право на ЕС и участва в големи проекти като магистралата Белград-Сараево и създаването на голяма индустриална зона от турски инвеститор.

Още двама души със същите фамилии - Борис Тафра и Никола Божович, ръководят гръцкото и македонското поделение на Balkan Cannabis.

За оперативната дейност отговаря Андрей Контяев, възпитаник на британския Университет Уоруик и работил за отдела за дялово инвестиране на China International Capital Corporation. В Москва е работил в телеком сектора, а във Великобритания - в сектора на биотехнологиите, хазарта и блокчейн.

Финансов директор е британецът Лоурънс Пембъл, бивш морски тюлен на британския флот с операции в Африка и Азия. След края на военната си кариера той завършва Said Business School в Оксфорд и има опит на ръководни позиции във фирми, включително такива за био- и медицински технологии. Той е оперативен директор и на Кatexcopharma. Любопитна подробност е, че централата на Кatexco Pharmaceuticals на същия адрес в Торонто, където е и регистрирана и Balkan Cannabis. В тази малка сграда има и няколко адвокатски кантори и централни адреси на канадски компании за канабис за медицински цели.

Канадският пазар за канабис буквално експлодира, твърди доклад на Arcview Market Research и BDS Analytics. През миналата година само за такива продукти за медицински цели те са похарчили 1.6 млрд. щатски долара - два пъти повече спрямо 2017 г. Броят на пълнолетните, които са употребявали марихуана през последните 6 месеца на 2018 г. са достигнали дял от 25%. Докладът прогнозира, че през 2022 г. канадският легален пазар за канабис ще достигне 7.8 млрд. долара. В този момент Канада ще надмине щата Калифорния като най-големият подобен пазар в света, допълва изданието Vice.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени