FACEBOOK

Как Щрабаг ни взема 12 млн.лв./км да „строи” вече готов път: двойно над цената на магистрала

Как чуждата Щрабаг мина сензационно от 15-о на 7-о място сред най-надарените с поръчки строителни фирми у нас? Като взе да прави на практика готовия път от Драгоман до сръбската граница срещу 11 785 714, 29 лв. на километър, при положение че според ресорния зам.-министър на регионалното развитие цената на км МАГИСТРАЛА, което е значително по-скъпо за изграждане нещо у нас била 3 млн.евро или под 6 млн. лв. на километър, с все съоръженията и естакадите на възлите.

Какво ново ще прави Щрабаг: на някои места, където е възможно, ще се появи по едно допълнително платно – нещо като аварийна лента. Шосето сега е в съвсем прилично състояние, в най-добрия случай има нужда от козметични и доста евтини намеси тук-таме, а по евронастояване и по логиката на живота трябваше да стане магистрала. Но не би.

Нищо, че ще струва на данъкоплатеца два пъти по-скъпо. Ще си остане просто скоростен път – и сега е с две ленти във всяка посока. Част от средствата за финансиране са осигурени по Механизма за свързване на Европа на ЕС, който обаче се финансира и от българското участие в бюджета на Общността, сиреч от хазната, сиреч от всеки от нас, а останалите са от републиканския бюджет, уточняват от АПИ. Една година след отварянето на офертите за пътя от границата със Сърбия до пътния възел при Драгоман Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) подписа договор с изпълнител. Това е обединението Страбаг Бпа ДЗЗД, в което участват Щрабаг, Страбаг Сп. з.о.о., Полша и Битумина Гмбх - България, собственост на австрийско дружество.

Обърнете внимание на това изписване по два различни начина – Щрабаг и Страбаг, защото за него ще стане дума в следващия ни материал по темата за фирмата, строяща небостъргач в центъра на София, при което гази всякакви норми и окупира цели квартали. Тя се подвизава и като Щрабаг, и като Страбаг дори в регистрите ни за обществени поръчки, където фигурира с взети от джоба ни стотици милиони лева. Ще четете...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени