FACEBOOK

Какви са условията за работа за непълнолетните?

Това, което се изисква за работа на непълнолетни лица, не е по-различно от това, което се изисква за всяко работно място

Какви са условията за наемане на работа на непълнолетните? За препоръките на Инспекцията по труда, еднодневните трудови договори и тяхното прилагане, както и за проверките по курортите за спазване на условията за труд в студиото на БНТ гост беше Дина Христова - експерт в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

"Важното за получаване на разрешение за работа от непълнолетен е, че искането е от страна на работодателят... Трябва работодателят да комплектова документите и да ги внесе в Инспекцията по труда, което може да става и по електронен път", уточни тя.

Христова отхвърли твърденията, че изискванията за наемане на непълнолетни имат "по-голяма административна тежест".

"Това, което се изисква за работа на непълнолетни лица, не е по-различно от това, което се изисква за всяко работно място, независимо дали то ще бъде заето е от пълнолетен или непълнолетен.

Единствената разлика е, че при непълнолетните лица този комплект от документи - длъжностна характеристика и оценка на риска на работното място, се изискват предварително, за да може да се прецени дали конкретната работата би оказала вредно влияние върху психиката и физиката на детето", обясни експертът в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени