FACEBOOK

Кабинетът ни стовари още 4,3 милиарда лева дълг за година

Дългът на България в сектор Държавно управление достига 27,3 млрд. лева през 2016 г., показват окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява малко над 29% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Съпоставка с данните на статистиката за 2015 г. показва значително увеличение – тогава дългът е бил в размер на малко над 23 млрд. лева или 26% от БВП.

От статистиката се вижда още, че дългът на сектор Държавно управление всъщност расте най-рязко между 2013 и 2014. Тогава само за година от 13,9 млрд. лева дългът се повишава до 22,5 млрд. лева.

Това означава, че второто и третото правителство на Бойко Борисов са увеличили държавния дълг с цели 13.3 милиарда лева за последните три години. Малък принос за това има и управлявалия кратко Пламен Орешарски, но при него бе взет само 1 милиард и той отиде за погасяване на стари вземания.
Не е ясно защо следва да се тегли нов дълг с 3% лихва заради стари задължения като имаме пари в резерв. На официалната страница на Министерството на финансите е посочена официалната справка, че към 31 август фискалният резерв е в размер на 11 631,6 млн. лв.

Трите правителства на Борисов – ББ2 и ББ3 на практика за 8 години са удвоили борчовете.
Припомняме, че 19 минути писа, че Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на България за 2018 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., която представлява мотивите към него.

От него става ясно, че се планира поемането на нов вътрешен държавен дълг догодина под формата на ДЦК в размер до 1,0 млрд. лв. Той също щял да бъде за покриване на стар.
Също, че парите за НЗОК са 400 млн. повече, а мин. заплата става 510 лв. Осигурителният стаж за пенсиониране и за двата пола продължава да се увеличава с по 2 м. на година до достигане на 35 години и 10 месеца за жените и 38 години и 10 месеца за мъжете в 2020 г.
Съобщихме също така, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова представи бюджета на БСП: "Това не е алтернатива на числа, а на платформи".

Не се променя корпоративният данък - той остава 10%, но да се увеличи данък дивидент и той от 5% да стане 10%, предлагат от БСП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени