FACEBOOK

КЗК ще разследва Apple по искане на БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява американския технологичен гигант Apple по искане на БТК. Това става ясно от сайта на регулатора, в който липсват подробности за предмета на спора, с изключение на това, че става дума за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. При този тип производства обичайно става дума за злоупотреби от страна на компании, които не са монополисти в даден сектор, но въпреки това имат възможност да употребяват натиск при сключване на договор. Текстът бе създаден основно заради спора на малките производители с търговските вериги, но вече се ползва и за други казуси.

В дъното на спора са продажбите на iPhone от българския оператор. Явно Apple са поставили такива търговски условия, които БТК смята за лоши и плод на пазарната мощ на производителя на смартфони. А прецедентното е, че в София ще трябва да се явят адвокати на глобален гигант без присъствие в страната.

Пред "Капитал" от българския телеком коментираха, че искането е свързано с евентуална злоупотреба с по-силна позиция по отношение сключването на пряк договор между Apple и БТК за разпространение на серията смартфони iPhone.

Телефоните на компанията в момента не се продават в мрежата на БТК, която работи през търговската си марка Vivacom и е най-големият български телеком по приходи.

Проверка показва, че моделите продължават да се предлагат от другите два мобилни оператора в страната - "А1 България" и "Теленор".

Информацията на сайта на КЗК е оскъдна. Практиката на регулатора през последните месеци е тя да пуска кратко обявление относно откриването на производство, а по някои казуси до няколко дни да публикува по-пълна информация. Откриването на производството обаче означава, че КЗК ще трябва да разследва третата по големина публична компания в света (след Microsoft и Amazon). Българският закон предвижда глоба до 10% от приходите на компанията в съответната дейност - в случая на Apple тези приходи са 31 млрд. долара само за първото тримесечие на тази година и над 100 млрд. долара за цялата 2018 г.

Решение по случая ще има най-рано до месец, но при задълбочено проучване срокът се удължава с още три.

Източник: capital.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени