FACEBOOK

КЕВР мами, за да вдигне с 10% водата

КЕВР мами, за да вдигне с 10% водата, алармира общинският съветник в СОС Борис Цветков.

"Днес заседанието на КЕВР настоях гражданите освен да присъстват, но и да могат да се изкажат:
Ето моето изказване и аргументи СРЕЩУ предлаганото поредно увеличение на цената на водата:

Концесионерът Софийска вода НЕ ВЛОЖИ СВОИ СРЕДСТВА или ИНВЕСТИЦИИ във ВиК мрежата на София. Всички средства идват или от столичани чрез сметките, или от европейско финансиране на СО или от инвеститори, които със свои средства изграждат инфраструктура и после я подаряват и продават на Софийска вода.

Когато договорът изтече или концесията бъде прекратена ще се окаже, че ремонта на опасната стена на яз. Бели Искър не е направен от Софийска вода и за да не стане трагедия ще трябва да бъде направен и платен от столичани и техните над 60 млн лева. Има опасност и състоянието на язовир Искър да се амортизира, без да се правят своевременни ремонти и инвестиции. И в момента големи райони на Столична община е без канализация в 21 век в европейска столица, а редица квартали са без или с нарушено водоподаване напр. голяма част от кв Панчарево. Не малка зона от София плащат за пречистване на вода, а получават вода преди пречиствателната станция.

Настоявам да се направи обществено обсъждане с гражданите на Столична община, както и да приключи делото на Върховна касационна прокуратура срещу приетия от КЕВР с 3 срещу два гласа бизнес план. Т.е. нека по такъв важен въпрос КЕВР и концесионера да не се договарят за сметка на по-дълбоко бъркане в джоба на гражданите. Ето и конкретните зададени мои въпроси към КЕВР, подкрепени и от Мая Манолова и граждани.

На стр. 3 в Доклада е посочено, че по информация от Интернет страницата

на НСИ инфлацията от началото на годината към края на м. октомври е в размер на 1,937%. След направена справка на същата страница, се констатира, че инфлацията януари – октомври 2017г. е 0,7% , а инфлацията декември 2016-октомври 2017г. е 1,9%.

Защо КЕВР не е изискал писмено информация от НСИ колко е инфлацията от 1 януари 2017г. – до 31 октомври 2017г.? При вземане на решението си за промяна на цените на В и К услугите от 1 януари 2018г. КЕВР ще се съобрази ли с предоставената информация в момента, че инфлацията януари – октомври 2017г. е 0,7% , а не 1,9 %? Ще направи ли КЕВР писмено запитване до НСИ колко е инфлация от 1 януари 2017г. – до 31 октомври 2017г., за да направи верни изчисления относно новите цени от 1 януари 2018г.?

В §1 т.4 от Допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на В и К
услугите /ЗРФИКУ/ е посочено, че социалната поносимост на цената на В и К услугите се определя на база на средно месечния доход на едно домакинство от съответния регион. На това основание, гражданин на София е поискал писмено информация от НСИ колко е средномесечния доход на едно домакинство за 2016г. и какъв е бил средния брой членове на едно домакинство. От НСИ отговарят, че средният доход на едно домакинство за гр. София е 1355 лв., а брой членове на домакинството 2,22 човека. Следователно средния месечен доход на един човек е 1355/2,22= 610.36 лв. На стр.3 в Доклада е посочено, че КЕВР има писмо от НСИ, в което са ви предоставили данни от изследване „Статистика на доходите и условията на живот EU-SILC“, на база на които сте посочили, че средномесечен разполагаем паричен доход на лице от домакинство за област София - град за 2016 г. в размер на 984 лв. Разликата е голяма в размер на 373,64 лв.

На какво основание КЕВР приема, че данните от изследването на НСИ „Статистика на доходите и условията на живот EU-SILC“ трябва да се използват при определяне на социалната поносимост на цената на В и К услугите, след като в закона е казано, че изчисленията се правят само на база на средно месечния доход на домакинството, а не и условията на живот? Разполага ли КЕВР с информацията за средномесечния доход на едно домакинство в гр. София, която НСИ са предоставили на гражданина, и ако отговора е ДА, защо тя не се използва за изчисляването на социалната поносимост на цената В и К услугите, след като е по-благоприятна за клиентите? Тъй като данните от изследването на НСИ „Статистика на доходите и условията на живот EU-SILC“ не са публични, може ли КЕВР да отговори кои източници на доходи са включени в това изследване на НСИ, защото за данните от другото изследване ги има посочени на Интернет страницата на НСИ и те са –

Паричен доход

Брутен паричен доход

Работна заплата

Извън работната заплата

От самостоятелна заетост

От собственост

Пенсии

Обезщетения за безработни

Семейни добавки за деца

Други обезщетения и помощи

Регулярни трансфери от други домакинства

Приходи от от продажби

Други приходи


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени