FACEBOOK

Йорданка Фандъкова и проф. Чън Хун посетиха 18 училище

По стара българска традиция деца с български носии посрещнаха гостите с хляб и сол и ги приветстваха на китайски

Кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, началникът на Регионално управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева, и директорката на 18 СУ „Уилям Гладстон“ Величка Стойчева посрещнаха проф. Чън Хун, съпруга на министър-председателя на Китай Ли Къцян, който участва във форума „16 плюс 1“ - срещата на лидерите на 16 държави от Източна Европа и Китай, председателствана от министър-председателя Бойко Борисов, предадоха от общината.

По стара българска традиция деца с български носии посрещнаха гостите с хляб и сол и ги приветстваха на китайски.

Фандъкова посочи, че след посещението на училището и запознаването на проф. Чън Хун с талантливите деца и ученици от училището, в нейно лице ще имаме един верен приятел.

18 СУ е едно от шестте столични училища, в които се изучава китайски език. То е първото в страната, което въвежда китайски език. Днес училището разполага с класна стая „Конфуций“. В него общо 250 деца изучават китайски език в гимназиален клас и от 1-ви до 5-ти клас.

Кметът Фандъкова благодари на китайската страна за дарените стипендии за училището. "Поздравявам всички ученици и учители от 18 училище „Уилям Гладстон“ и частно училище „Евлоги и Христо Георгиеви“, които ще бъдат удостоени със сертификати. Гордеем се с вашите успехи", каза Фандъкова.

"Радвам се, че сътрудничеството между София и Китай се развива през последните години. Миналата година открихме Китайски културен център в нашия град, който е ново пространство за култура и първият за Централна и Източна Европа. Под стъкления купол на "Ларгото" се проведе празнично събитие, посветено на Китайска Нова година с участието на китайски артисти и музиканти", добави тя.

През последните години устойчиво нарастват китайските туристи в София. От началото на годината увеличението е с 16% спрямо същия период на миналата година. В момента се работи по превеждането на туристическия портал на София www.visitsofia.bg на китайски език, което ще допринесе, надявам се, за привличането на още туристи от Китай в София.

Снимка: Столична Община


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени