FACEBOOK

Йончева осъди Борисов за клевета

Делото за клевета срещу премиера Бойко Борисов приключи в полза на ищеца Елена Йончева. Такова е постановлението на Софийския районен съд. Премиерът и политическа партия ГЕРБ ще трябва да изплатят на журналистката обезщетение в размер на 5 хил лв, както и разноски по процеса за 825 лв. Искът бе за 20 хил. лв., но са уважени само 5 хил. от тях.

Така или иначе, след решението на съда Борисов се оказва първият премиер на България, който е осъден за оповестяване на невярна информация.
Йончева пое битка срещу премиера, след като той заяви пред журналисти, че правителството е плащало милиони за филмите, които тя е правила. Йончева обясни, че никога не е кандидатствала за държавна субсидия или бюджет. По думите на Борисов обаче журналистактата се е възползвала от положението си до премиера Сергей Станишев.
На 10 март 2017 г. той е бил на кръгла маса по екология и земеделие, а след събитието е казал следното:

"Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати", бяха думите на премиера Борисов. И още: "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава, ясен конфликт на интереси".

Самата журналистка опроверга подобна информация, обвини Борисов в клевета и пое делото за уронване на престижа. "По време на предизборната кампания, Бойко Борисов отправи към мен клевети и неистини, и поради тази причина го съдя за клевета", заяви Йончева миналата година.
Според решението на съда Борисов е имал възможност да докаже своята правота, като призове министри на финансите и шефове от разузнаването, за да потвърдят думите му, но той не се е възползвал от това.

По време на делото в съдебната зала бяха представени два записа на националната телевизия БНТ от предизборна обиколка на ГЕРБ във Варна и Бургас. Като доказателство е приложен и запис на събитието от Нова телевизия, пише в решението на съда.

В хода на делото беше разпитано и т. нар. вещо лице - Даниела Събева, която направи експертиза на видеозаписите и профила на премиера Борисов във Фейсбук. Тогава въпросното „вещо лице” заяви, че видеофайловете са били обработвани и монтирани. Събева излъга пред съда, като обяви, че Борисов имал над 10 профила в социалната мрежа, но никога „не могло да се каже със сигурност кой стои зад конкретен профил”, качил видеото.

Истината е, че е много лесно да бъде установено кой е официалният профил на премиера Борисов, чрез преглед на публикации и предавания на живо, например на празнични поздравленияи посещения в чужбина. В крайна сметка, съдът призна автентичността на записите.
Според сегашното решение на съдия Вътев Йончева ще получи обезщетени за претърпени неимуществени вреди от накърнен духовен интегритет, чест, достойнство и добро име, причинени от противоправно поведение на Борисов.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно и може да се обжалва на втора инстанция. Борисов е решил да се възползва от тази възможност. Според неговия защитник Марин Марковски решението по делото е съдебна грешка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени